Snelvaargebied op Waddenzee nabij Den Helder verleden tijd

Het zogeheten snelvaargebied nabij Den Helder is verdwenen. De minister van Infrastructuur en Milieu heeft het gebied opgeheven.

Dat betekent dat de Waddenzee nu nog maar één snelvaargebied kent en dat is het snelvaargebied ten zuidoosten van Oudeschild. Speedboten en jetski's mogen daar op volle snelheid over het water. Op de rest van de Waddenzee is dat verboden en geldt een maximum snelheid van 20 kilometer per uur (met uitzondering van de grote diepe geulen).

Dat het snelvaargebied bij Den Helder onder druk stond, was bekend maar het blijkt nu definitief voorbij te zijn. Minister Schultz van Haegen kondigde eind vorig jaar aan het gebied te willen opheffen, waarna de gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland bezwaren maakten. Die zijn ongegrond verklaard.

Volgens Den Helder en Noord-Holland zou de veiligheid van recreanten in het geding komen bij opheffing. Volgens de minister krijgt de recreatievaart echter juist meer ruimte om buiten de vaargeul met beroepsvaart te blijven. Opheffing hoeft de versterking van de vrijetijdseconomie in Den Helder volgens haar niet in de weg te staan.

Het verdwijnen van het snelvaargebied is het resultaat van inspanningen van de Waddenvereniging. Die herinnerde de minister eraan dat in 2007 in de Planologische Kern Beslissing Waddenzee is gesteld dat het gebied bij Den Helder op termijn zou verdwijnen. Dat gebeurde nadat er in 2011 plannen waren om powerboatraces op het Marsdiep te houden.

Het snelvaargebied bij Oudeschild stond een paar jaar geleden, toen de huidige PKB in ontwikkeling was, ook op de nominatie te verdwijnen. Na diverse pleidooien van Texelse organisatie bleef het gebied echter behouden. Er werd destijds gesteld dat van overlast geen sprake was, dat het gebruik beperkt was en dat het bestaan van het gebied voorkwam dat elders op de Waddenzee werd geraced.