Het vrouwenkoor met organist en dirigent. Op de achtergrond het balkon met orgel waar het koor altijd zingt.
Het vrouwenkoor met organist en dirigent. Op de achtergrond het balkon met orgel waar het koor altijd zingt. Foto: Frans Hopman

Dameskoor RK kerk

viert gouden jubileum

 

'Zingen is nog steeds leuk. Het blijft een uitdaging om het beter te doen.' Al een halve eeuw zorgt het RK dameskoor van Den Burg voor de stemmige ondersteuning van vele kerkdiensten. Zondag 28 april is de feestelijke viering van het 50-jarig bestaan.

De legendarische pastoor Persoon nam het initiatief voor de oprichting op 23 april 1963. 'Hij ging een rondje door hotel (café) De Zwaan, bij een vergadering van het RK Vrouwengilde. De kerk had alleen een mannenkoor, maar overdag konden die mannen niet altijd vrij nemen van hun werk om bij rouw- en trouwdiensten te zingen.' De drie leden van het eerste uur, Wil Schoenmaker-Vendel, Rita Bakker-Smit en Nel van Heerwaarde-Huisman, weten het nog precies. Samen met penningmeester Lena Jonkergouw-Paagman ('pas' twintig jaar lid) halen ze herinneringen op.

Onder leiding van kapelaan Stam (II) was er een grote groep dames die het aandurfde om missen en Avé Maria's in te studeren. Sommigen hadden al gezongen in het koor Con Amore of waren lid van drumband Margaretha Sinclair, waar ze goed in de maat leerden tellen. Noten lezen was echter van een andere orde. Het begin was best lastig. 'Het koor werd opgericht in april en ik trouwde eind mei. Maar toen konden we nog niks…', lacht Rita Bakker. 'We repeteerden 's morgens en leerden gezangen in het Latijn en Gregoriaans. Ons eerste optreden was een requiemmis', vult Wil Schoenmaker aan.

Na deze eerste keer volgden nog vele. In die tijd werden naast 'rouwtjes en trouwtjes' vaak ook jubilea gevierd, waarbij het dameskoor acte de présence gaf. 'Tante' Door van Sambeek-Schrama dirigeerde het koor jarenlang. 'Door liep altijd in klederdracht op de folklore. Toen wij een keer op woensdag in de kerk moesten zingen, had ze geen tijd om van kleding te wisselen en stond ze in haar folkorekostuum te dirigeren. Dat was prachtig. Zij heeft bij het koor wel een gouden randje verdiend.' Ook organiste Corry Witte-Maas, die vele jaren voor de muzikale begeleiding zorgde, wordt geroemd. In de afgelopen jaren zijn diverse dirigenten en organisten aan het koor verbonden geweest. Enkele namen: meester Luyckx, zuster Rood, Joos Kager en mevrouw Nauta. De huidige dirigent Paul Bakker zorgt voor een goede sfeer en weet de dames te stimuleren om ook lastige liederen onder de knie te krijgen. 'Alle complimenten voor hem.' Blij zijn ze ook met organist Frans Kaercher. 'Hij is een muzikaal wereldwonder.' Ook op Henny van de Sande (orgel) en Marian Brügemann (dirigent) kan het koor een beroep doen. Er is het nodige veranderd in de kerk. Vieringen van 25-, 40- en 50-jarige huwelijken werden naar de zondagse kerkviering verschoven. Het dameskoor van Oosterend sloot zich aan en ook is er soms aanvulling van The Gospeltrain. 'Tegenwoordig doen we om en om met het herenkoor en hoeven we minder vaak te zingen.' Momenteel bestaat het koor uit achtentwintig leden. De gemiddelde leeftijd ligt boven de zeventig jaar. Wat vinden ze na zoveel tijd nog leuk aan het koor? 'De saamhorigheid', zo klinkt het meteen. 'En dat je vrijwilligerswerk kunt doen voor de kerk. Onze zang bij de diverse missen en uitvaarten wordt zeer gewaardeerd. Dat geeft veel voldoening.' Zondag viert het koor het gouden jubileum in de RK kerk van Den Burg met een mis om 10.00 uur onder leiding van pastoor Granneman. Iedereen is welkom.

Frans Hopman