Molenaar Dirk Haker vertelt de donateurs over de werkzaamheden van de molenaars.
Molenaar Dirk Haker vertelt de donateurs over de werkzaamheden van de molenaars. Foto: Bert Koning

Donateurs bezoeken Traanroeier

Donateurs en sponsoren van molen De Traanroeier in Oudeschild bezochten zondag de open dag in Kaap Skil. Voor groot onderhoud is een bedrag nodig van €90.000,-

Voorzitter van de Stichting tot Behoud van Molen De Traanroeier Alfred Schaatsenberg en molenaar Dirk Haker hielden een korte presentatie. Na de koffie en presentaties werd een kijkje genomen in de molen. De molenaars gaven rondleidingen tot in de hoogste etage van de molen en legden van alles uit. Een gelegenheid voor de donateurs om te zien en te horen hoe bijzonder De Traanroeier is. De Traanroeier, de molen die sinds 1902 in Oudeschild staat, komt oorspronkelijk uit Zaandam. Daar is hij in 1727 gebouwd als graan- en pelmolen. Op Texel deed hij tot begin zestiger jaren dienst als graanmolen, waarna hij enkele tientallen jaren is gebruikt voor elektriciteitswinning. Sinds een grondige renovatie in 1999 wordt er weer graan gemalen in de molen.

De vrijwillige molenaars van De Traanroeier werken het jaar rond in en aan de molen. Dirk Haker, Arie de Ligt, Klaas Veenbaas en Willem Stolk zorgen voor de productie van duizenden kilo's meel per jaar en doen het onderhoud van de molen. Kleine reparaties en onderhoudsklussen doen ze zelf, grote en specialistische taken worden uitbesteed. De bijdragen van de donateurs zijn essentieel om dit onderhoud te kunnen bekostigen.

Tijdens de donateurbijeenkomst vertelde Alfred Schaatsenberg dat de molen toe is aan groot onderhoud. De kosten die hiermee gepaard gaan, worden geraamd op zo'n €90.000,-. Het bestuur van de stichting gaat de komende tijd proberen hier subsidies voor te werven en is ook heel blij met particuliere donaties. Donateurs krijgen bij een jaarbijdrage vanaf €15,- een jaarkaart voor Kaap Skil. Donaties zijn welkom op bankrekeningnummer 33.25.05.359 t.n.v. Stichting De Traanroeier.