'Parken niet te dicht bij kust'

Een meerderheid in de gemeenteraad zit niet te wachten op windmolenparken in zee in de buurt van de kust.

Dat bleek woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Plaatsing van windmolenparken binnen de zogeheten 12-mijlszone is verboden, maar minister Kamp (Economische Zaken) wil onderzoeken of de parken dichterbij de kust kunnen komen. VVD en D66 legden een motie op tafel met het verzoek de 12-mijlszone in ere te houden, zodat windmolens op zee niet zichtbaar worden vanaf de kust. De partij deed dat in navolging van de gemeenteraad van Zandvoort die zich in maart tegen de plannen uitsprak.

Voor de motie was voldoende steun, maar er ontstond verwarring over de aan te houden route en de precieze inhoud van de motie. Texels Belang wilde een extra argument toevoegen en dat betrof veiligheid. Volgens de partij moet voorkomen worden dat er windmolenparken komen tussen de drukke scheepvaartroute langs de eilanden en de kust. De partij wees erop dat delen van de scheepvaartroute binnen de 12-mijlszone liggen en dat er ongelukken kunnen gebeuren als er ook nog windmolenparken bijkomen.

De VVD zat echter niet op die aanvulling te wachten, omdat de Texelse motie anders zou afwijken van de motie van Zandvoort. De verwarring werd nog wat groter toen burgemeester Francine Giskes liet weten dat er in januari al namens het samenwerkingsverband van de Waddeneilanden een brief aan minister Kamp was gestuurd. Dat was bij de gemeenteraad nog niet bekend.

Wethouder Eric Hercules (duurzaamheid) herinnerde de raadsleden aan de ambitie om de Waddeneilanden vanaf 2020 zelfvoorzienend te laten zijn op gebied van energie. Om die overgang te realiseren zijn grote windmolens nodig. De gemeenteraad ging daar verder niet in mee, omdat het onderwerp niet over windmolens op Texel zelf ging.

Na een schorsing om de ontstane verwarring weg te nemen, werden de motie van VVD en D66 en de aanvulling van Texels Belang toch in elkaar geschoven. Het geheel wordt aan de gemeenteraden van de andere eilanden voorgelegd en de bedoeling is dat er op die manier een gezamenlijke motie van de gemeenteraden ontstaat om de realisatie van windmolenparken binnen de 12-mijlszone tegen te gaan. Gerbrand Poster (Texel 2010), GroenLinks en de PvdA stemden tegen de motie van VVD en D66. Alfred Schaatsenberg (PvdA) vond dat er eigenlijk eerst een brede discussie moet worden gevoerd over de vraag of Texel wel of geen grote windmolens wil hebben.