Achter de schermen

Werk aan de weg

Toch zeker tien uitgangen naar buiten, maar je moest de afgelopen dagen je best doen om met de auto Den Burg te verlaten. Meermalen ben ik gestuit op een stuk opengebroken weg. Aan de geluiden om me heen te horen, was ik gelukkig niet de enige, dat bood troost.

Er wordt in Den Burg gewerkt aan de weg en dat zul je als automobilist weten ook. Zo dacht ik van de week even naar de Volmolen te rijden, nou mooi niet. In het verlengde van de motorkap had ik prachtig uitzicht over een openliggend deel van de Hallerweg, waarna een excursie door de Mars volgde.

Ik dacht praktisch via de Waalderstraat, Waalderweg en de Marsweg naar de Volmolen te rijden, maar die poging hield op bij een opengebroken Waalderstraat. Dat werd nog een stukje extra om via de Spinbaan. Met de fiets was het sneller en gezonder geweest, maar pieperdienst voor de krant, dus auto mee.

Op dezelfde manier reed ik mezelf van de week twee keer klem bij werkzaamheden aan de Georgiëweg. Den Burg verlaten via de Kogerstraat was er niet bij en over de Keesomlaan kan ik een soortgelijk verhaal vertellen. Dat roept de vraag op of mijnheer soms geen krant leest, want daar heeft toch wel wat ingestaan.

Dat klopt, maar we hebben ook nog zoiets als de macht der gewoonte. Als ik van huis ga met de auto, ben ik gewend op de Elemert rechtsaf de Keesomlaan op te rijden en na vier keer draaien en keren zit het eindelijk tussen de oren dat de weg daar echt tijdelijk dicht is.

Nu zijn wegwerkzaamheden dankbare onderwerpen om lekker uit te halen naar deze of gene instantie. Kreten als 'hoe kunnen ze dit doen' of 'wie heeft dit bedacht' schieten moeiteloos door je heen als je wederom aan het draaien en keren bent. Maar het kan wellicht geen kwaad uit een ander vaatje te tappen. Met de auto moet je toch al een andere route vinden, dus waarom dan ook niet meteen hetzelfde met je gedachtengangen.

Bij deze dus géén voor de hand liggend gemopper op een stel openliggende wegen, maar gewoon een woord van waardering voor het feit dát er links en rechts aan onderhoud wordt gedaan. Een openbare weg is geen slang die ongemerkt in een donker hoekje vervelt en daarna als nieuw voor de dag komt; je ontkomt nu eenmaal niet aan overlast als er wat aan het wegdek moet gebeuren.

Het is een andere benadering van al die openliggende wegen, maar het geeft wel rust in de auto. En rust in je gedachten, want je bent meteen verlost van het gemopper op de werkzaamheden. Blijft er tijdens het omrijden zomaar opeens ruimte over om stukjes voor de krant te bedenken. Bij deze dus!

Jeroen van Hattum