Boeren aan de slag met besparen energie

Twaalf Texelse agrarische bedrijven laten volgende week gezamenlijk onderzoeken op welke wijze zij energie kunnen besparen en hoe ze zelf energie kunnen opwekken.

De twaalf bedrijven hebben zich verenigd in het proefproject Agro Energie Texel dat deze week onder leiding van InnoFundNL en Urgenda Texel van start is gegaan. De begeleiding is in handen van Esther Krijnen en Benno Bakker (InnoFundNL) en Enit Scholtens (Urgenda).

De twaalf bedrijven laten volgende week energiescans maken. Ingenieursbureau Ekwadraat brengt per bedrijf in beeld welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen en om het zelf op te wekken. Scholtens: 'Dat wordt verwerkt in rapporten die we in de loop van mei met elkaar bespreken.' De onderzoeken worden betaald door de provincie, de gemeente, Rabobank Noord-Holland Noord en de boeren zelf.

Uit de resultaten moet onder meer naar voren komen wat ieder voor zich kan doen en hoe de boerderijen gezamenlijk kunnen optrekken om energieneutraal te worden. Dat zou kunnen met gezamenlijke inkoop van zonnepanelen, LED-verlichting, gebruik van restwarmte of toepassing van isolatiemaatregelen.

De boeren hadden dinsdag een startbijeenkomst op de Novalishoeve. Volgens Urgenda en InnoFundNL was er veel animo. 'Er was duidelijk behoefte aan handvatten om te komen tot een energieneutraal bedrijf. Daarnaast vonden de deelnemers het belangrijk het eigen blikveld te verruimen en zoveel mogelijk ideeën op te doen.' De deelnemers zijn Johannes van Heerwaarden, Arnold Langeveld, Dirk en Cor de Lugt, Marcel Wijtten, Frans Stark, Hans van Exel, Jan van der Haas, Joost Heerschop, Anton Witte, Maarten Hoogenbosch en Jacob en Jannechien Roeper.

Het project past binnen de ambitie van Texel om in 2020 energieneutraal te zijn. Urgenda levert de kennis voor duurzaamheid en innovatie, InnoFundNL helpt de bedrijven aan geld te komen. De twee hebben plannen het proefproject op een gegeven moment op grotere schaal toe te passen en om dan ook meer bedrijfstakken mee te laten doen.

'Alle straatverlichting

wordt duurzaam'

De gemeente gaat vanaf oktober alle openbare verlichting op het eiland vervangen door LED-verlichting. Het project moet voor de zomer van 2014 klaar zijn. Volgens de gemeente is Texel dan de eerste gemeente in Nederland waar alle openbare verlichting energieneutraal is. Nu is er onder meer in De Koog en op de haven van Oudeschild al energiezuinige openbare verlichting. Als het hele eiland is voorzien, moet er een besparing optreden van 65 procent ten opzichte van het huidige energieverbruik. De resterende 35 procent wordt volgens de gemeente dan met zonnepanelen opgewekt. Een groot deel van de verlichting wordt volgens de gemeente slim schakelbaar en dimbaar. 'Het wordt veiliger in het verkeer en de nachtelijke duisternis wordt vergroot.'