College blijft tegen verhuizing kermis De Koog naar Den Burg

Het college houdt vast aan het standpunt om de kermis van De Koog niet naar Den Burg te verhuizen. Een extra kermis in Den Burg zit er ook niet in.

Dat staat in een voorstel aan de gemeenteraad. 'Qua gemeentelijk beleid hoort de kermis in De Koog. Daar is de concentratie van recreatie en toerisme. Den Burg is het detailhandelscentrum van Texel', aldus het college in een verklaring.

Een extra kermis in Den Burg naast de kermis in De Koog is volgens het college ook geen optie. 'Volgens bureau De Kermisgids is een positieve exploitatie daarvan slechts haalbaar als die extra kermis ook in het zomerseizoen zou plaatshebben. Texel als kermiseiland past echter niet in de kernwaarden.' Volgens burgemeester en wethouders kost het ook extra geld, omdat eerst een geschikte locatie moet worden gerealiseerd.

Er is, wat het college betreft, in Den Burg wel ruimte voor een kleine kermis naast de reguliere kermis in De Koog. 'Particuliere initiatieven van bijvoorbeeld verenigingen kunnen in beginsel positief worden ontvangen, mits aan de voorwaarden voor een geschikte locatie, veiligheidsnormen en een tijdige aanvraag worden voldaan.'

Tussenformatie

Mocht politiek Den Haag overgaan tot een tussenformatie, dan is Texel een geschikte locatie.

Dat advies gaf Rob van Damme, voorzitter van D66 op Texel, aan partijleider Alexander Pechtold tijdens zijn bezoek aan het eiland. Het was een advies met een knipoog en een serieuze ondertoon.

Oud-gedienden van PvdA en VVD hebben meermalen gezinspeeld op een tussenformatie om meer partijen dan VVD en PvdA in de coalitie te hebben. De kans dat het gebeurt, is zeer klein. maar volgens Van Damme zou Texel een goede plek zijn. Dan kunnen de politici in alle rust en los van de hectiek in politiek Den Haag met elkaar praten tot ze eruit zijn.