'Betere vergoeding werk raadsleden'

Het werk van raadsleden in kleine gemeenten moet beter worden beloond. Een pleidooi van de VVD in die richting kreeg woensdagavond tijdens de raadsvergadering steun van de meeste partijen.

Volgens de liberalen klopt het niet dat raadsleden een beloning ontvangen aan de hand van de grootte van de gemeente. Volgens de VVD moet er beloond worden aan de hand van de 'maatschappelijke opgaven' waar raadsleden voor staan. Dat leidt volgens Marjan de Groot (VVD) tot een eeriijker verdeling van de vergoeding aan raadsleden. 'Raadsleden van kleine gemeenten hebben met dezefde opgaven te maken als raadsleden van grote gemeenten.' Met behulp van een motie van VVD en D66 werd het college opgeroepen die boodschap bij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) te verkondigen.

De VVD hield het pleidooi niet voor zichzelf, maar met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014. Volgens De Groot moet er een andere beloningssystematiek komen om kundige mensen enthousiast te maken voor het raadswerk. Dat neemt tijd in beslag en met het verschuiven van verantwoordelijkheden van het Rijk naar de gemeente wordt dat alleen maar meer.

Gerbrand Poster (Texel 2010) zei de motie niet te steunen. Volgens hem moeten mensen die in de gemeenteraad plaatsnemen vooral passie hebben. 'Als je het voor het geld doet, kun je beter wat anders doen.' Nils Lely (PvdA) merkte op dat het risico van 'eigen belang' op de loer ligt, maar hij kon zich goed vinden in het punt dat de VVD aanroerde.

Autocrossers rijden

voor Against Cancer

Een groep Texelse autocrossers gaat volgende maand racen voor de stichting Against Cancer.

Dat doen ze op de Lopik 500, een crosswedstrijd die van 17 tot en met 20 mei wordt gehouden. Against Cancer is een stichting die sinds 2004 bestaat. De organisatie spant zich in om gezinnen waarvan een kind kanker heeft met uitstapjes onvergetelijke dagen te verzorgen. De Texelse crossers gaan met twee auto's naar Lopik, Mensen die hen willen steunen, kunnen tegen betaling hun naam op de motorkap laten zetten. Een van de twee auto's staat zondag 21 april van 14.00 tot circa 16.00 uur bij café Mans aan de Binnenburg in Den Burg. Belangstellenden kunnen daar dan terecht om de Texelse autocrossers een handje te helpen.