'Geen uitspraken matchingsrecht'

Texel 2010 heeft woensdagavond in de gemeenteraad geen medestanders gevonden in het verzet tegen een nieuw contract dat de gemeente wil aangaan met Texelse Media voor de exploitatie van bushokjes.

De partij is het niet eens met het 'matchingsrecht' uit het oude contract tussen de gemeente en toen nog Dral Media uit 1995. Het matchingsrecht gaf Texelse Media (rechtsopvolger van Dral Media) enige tijd geleden het recht een verbeterde aanbieding te doen voor de exploitatie van bushokjes, nadat het bedrijf bij een aanbesteding niet als beste uit de bus was gekomen. Fractievoorzitter Gerbrand Poster zei dat zeer onrechtvaardig te vinden.

De andere partijen deelden de kritiek niet. Willem Vlas (Texels Belang) en Ben Zegeren (CDA) kaartten aan dat er geen gerechtelijke uitspraken zijn over de vraag of het matchingsrecht in strijd is met het aanbestedingsrecht, zoals Texel 2010 heeft gesteld. Dat betekent volgens hen dat de vraag of er sprake is van een onrechtmatigheid niet te beantwoorden is. Vlas: 'Als je het heel duidelijk wil hebben, zul je de zaak voor de rechter moeten brengen, zodat er jurisprudentie ontstaat.'

Joop Groeskamp vulde namens Texels Belang aan dat hij het netjes vond dat de gemeente de afspraken uit het contract van 1995 nakomt. Wethouder Edo Kooiman (Texel 2010) kreeg ook van de andere partijen steun. Cees Hoogerheide (D66) zei hem het voordeel van de twijfel te geven, maar ging eveneens akkoord met de gang van zaken. Kooiman liet weten dat hij en Poster over het matchingsrecht van mening zullen blijven verschillen. Hij liet weten dat het recht niet in het nieuwe contract met Texelse Media is opgenomen. Zegeren merkte op dat de hokjes wel vaker mogen worden schoongemaakt.

Poster kreeg het nog even voor zijn kiezen dat het college in 1995 hem als wethouder in de gelederen had. Het contract werd toen niet getekend door Poster (dat deed toenmalige burgemeester Van Rappard), maar Poster zat van 1994 tot 1998 in het college voor Texels Belang.

Het nieuwe contract met Texels Media is onderdeel van het plan van de gemeente om met behulp van een provinciale subsidie een stel verouderde bushokjes te vervangen. Die operatie kost €213.000,- en daarvoor heeft de provincie €165.000,- toegezegd. Annie Hin (Texel 2010) merkte op dat in de provinciale toezegging staat beschreven dat de gemeente verplicht is het project vóór 31 december 2012 uit te voeren. Volgens wethouder Kooiman kan het echter allemaal nog.

Er worden vijfentwintig bushokjes vervangen en er komen vier nieuwe exemplaren. Twee daarvan komen aan de Emmalaan ter hoogte van het gemeentehuis en de andere twee aan de Californiëweg en de Roggeslootweg.