Deelnemers Ruud Timmer, Rutger Zoetelief, Tom Witte, Gerard Timmerman, Simon Appel, Rikus Kooger, Jan Zijm, Els van der Meer, Rene Mahieu, Cor Bremer en begeleider Jan Nico van der Ploeg.
Deelnemers Ruud Timmer, Rutger Zoetelief, Tom Witte, Gerard Timmerman, Simon Appel, Rikus Kooger, Jan Zijm, Els van der Meer, Rene Mahieu, Cor Bremer en begeleider Jan Nico van der Ploeg. Foto Niels Jeroen Bos

Vuur het eiland rond

Het openingsvuur van de Nationale Sportweek, dat zaterdag 20 april in Tilburg wordt ontstoken, wordt vervolgens per fiets naar Texel gebracht. Daar zal de vlam van dorp naar dorp gaan.

Twaalf lange-afstandsfietsers en twee begeleiders vertrekken zaterdagochtend naar Tilburg om daar de opening van de Sportweek bij te wonen. Eén van de onderdelen daarvan is het ontsteken van een vlam, waaraan vervolgens vijf fakkels worden aangestoken. Vier daarvan worden naar Brabantse steden gebracht, één wordt overhandigd aan een vertegenwoordiger van Texel. De fietsers vertrekken vervolgens, met de fakkel, voor de 200 km lange tocht terug naar het eiland. Rond middernacht zullen ze in Den Helder aankomen, waar de nacht wordt doorgebracht.

Marc Prins wint

darttoernooi

Door met zijn maat Barry Ortse, die speciaal uit Wekerom was overgekomen. het koppeltoernooi in De Hollebol te winnen, toonde Marc Prins zich zondag de allerbeste Texelse darter. Het toernooi was met 27 koppels druk en gezellig en daarmee een goede afsluiting van het seizoen. Marcel Verhagen en Wouter Beens moesten genoegen nemen met de tweede plaats. Mariska Wesdorp was de beste dame van het toernooi, Kasper Ackermans kreeg de beker voor de hoogste finish.

De volgende ochtend wordt de vlam op de Texelse boot overgedragen aan een denksporter die op dat moment deelneemt aan een denksporttoernooi op de boot.

Op Texel aangekomen overhandigt deze de vlam aan een loper uit Den Hoorn die hem, in gezelschap van andere lopers, naar Den Hoorn brengt. Daar staat een delegatie lopers uit De Waal klaar om hem over te nemen. Via De Waal gaat het vuur vervolgens naar De Koog, De Cocksdorp, Oost en Oosterend en Oudeschild. Het is de bedoeling dat de lopers van de diverse dorpen zich uiteindelijk verzamelen in Oudeschild, om vervolgens gezamenlijk de vlam naar Den Burg te brengen. In Oudeschild bestaat bovendien voor iedereen die de laatste etappe mee wil lopen, de mogelijkheid zich aan te sluiten.

De organisatie hoopt dat veel lopers dat zullen doen. Alle etappes worden in een rustig tempo gelopen, zodat meelopen voor veel mensen mogelijk is. Voor elk dorp is een contactpersoon aangesteld. Met de fakkel wordt zondag rond 16.00 uur voor het gemeentehuis een vlam ontstoken, die zal blijven branden tot het eind van de slotmanifestatie op zaterdag 27 april. Met deze manifestatie, die plaatsvindt rond het gemeentehuis en op het sportpark aan de Haffelderweg, wordt de nationale Sportweek afgesloten.

Routeschema

10.55 uur 't Horntje

11.20 uur Den Hoorn (pleintje Goenga)

12.15 uur De Waal (Wielewaal)

12.55 uur De Koog ('t Hof)

14.05 uur De Cocksdorp (RK-kerk)

15.05 uur Oosterend (Kerkplein)

15.40 uur Oudeschild (Haven)

16.00 uur Den Burg (gemeentehuis)