Veilingmeester Hank Witte (midden) samen met Cees Huisman (links) en Jos Witte bezig met de inrichting.
Veilingmeester Hank Witte (midden) samen met Cees Huisman (links) en Jos Witte bezig met de inrichting. Foto: Frans Hopman

Grote kerkenveiling

Een gietijzeren kachel, barbecuestellen, hangklokken, Delfts blauw en een kinderledikant. Voor de kerkenveiling van de jubilerende RK parochie in de schuur van Jos Witte zaterdag 20 april, aanvang 19.30 uur, is een keur aan spullen ingebracht.

De nog gave gietijzeren allesbrander is een echt pronkstuk. De eigenaar doet er met pijn in het hart afstand van, want het kacheltje was indertijd een kostbaar geschenk. Er is wel een ophoudprijs vastgesteld. 'Voor een paar tientjes mag ie niet weg', aldus veilingmeester Hank Witte. Dat geldt ook voor een ander juweeltje: een Texels schilderij van Souwtje de Wijn, afkomstig uit een privécollectie. De kerk zelf doet ook een duit in het zakje. Uit de kluis werd een heus TESO-aandeel (uit 1946) tevoorschijn gehaald. Ook schilderijen en originele kerkbanken gaan zaterdagavond onder de hamer. Verzamelaars kunnen wellicht hun slag slaan met antiek koper en een serie oude jaargangen van Openbaar Kunstbezit. De opbrengst is bestemd voor de restauratie van glas-in-lood ramen en orgels van de vier RK kerken op het eiland.

Het aanbod is behoorlijk, maar niet overdadig. 'Meer valt er niet weg te geven, denk ik. Er zijn zoveel markten.' Er worden ruim 140 kavels geveild. Grote stukken, en ook kleinere, zoals flessen drank en tegoedbonnen. 'We hopen er een gezellige avond van te maken.' De veiling krijgt een gevarieerde opzet. De kavels worden op diverse leuke manieren te koop aangeboden. Voor een hapje en drankje zorgt Texel Catering van Ruud Boom.

Zaterdag is er aan de Maricoweg eerst een kijkmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Belangstellenden kunnen zich dan alvast laten registreren en een veilingboekje met kopersnummer afhalen. De toegang is gratis, iedereen is welkom.

Expositie Flying Focus

Luchtfotograaf Herman IJsseling van Flying Focus exposeert in de meivakantie in de expositieruimte Tusse de Banke aan de Groeneplaats in Den Burg.

Al bijna dertig jaar voert IJsseling meerdere vluchten per week uit. Flying Focus is vooral bekend vanwege de stormfotografie van schepen op zee, maar ook maakt IJsseling veel foto's van het Waddengebied. De expositie is woensdag 1 mei geopend van 13.30 tot 18.00 uur en van 2 mei tot en met 5 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

Open dag vliegveld

Vliegveld Texel houdt zaterdag 20 april van 10.00 tot 16.00 uur open dag.

Alle bedrijven en gebruikers van het vliegveld verzorgen rondleidingen en geven informatie. Zelfs de toren van de verkeersleiding kan worden bezocht. Aan de open dag wordt meegedaan door PCT/TesselAir BV, Vliegtuigonderhoud, restaurant De Horizon, Luchtvaart- en Oorlogsmuseum, stg. Antonov, Flying Focus, Zweefvliegclub Texel en Hotel Airport Texel.