De zaal van het nationaal park bij Ecomare.
De zaal van het nationaal park bij Ecomare. Foto: Jeroen van Hattum

Einde bezoekerszaal van nationaal park

Er komt een eind aan de bezoekerszaal van het nationaal park bij Ecomare. De zaal wordt heringericht en komt naar alle verwachting in het teken te staan van de potvis die in december dood aanspoelde op de Razende Bol.

Dat de zaal van Duinen van Texel zou verdwijnen, komt niet als een verrassing. Staatsbosbeheer had er jaarlijks twee ton voor beschikbaar, maar door de bezuinigingen zakte dat budget in 2012 naar anderhalve ton. Sinds dit jaar heeft SBB er geen budget meer voor.

De zaal werd in mei 2004 geopend. Volgens de spelregels van destijds moest SBB als grootste grondbeheerder in het nationaal park voor een bezoekerscentrum zorgen. Er werd voor gekozen dat bij Ecomare te doen, omdat daar jaarlijks al honderdduizenden mensen komen. De zaal moest gratis toegankelijk zijn en werd vóór de toegangspoortjes gerealiseerd. Beheer en eigendom kwamen in handen van Ecomare, SBB zorgde voor financiering en het overlegorgaan van het nationaal park nam de expositie op zich.

Mede door de bijzondere constructie duurde het destijds geruime tijd voor alles in kannen en kruiken was en het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij akkoord ging.

Dat de zaal wegvalt, betekent niet dat het gehele begrip Bezoekerscentrum uit de wereld is. Coördinator Petra Schut van het nationaal park wijst erop dat bij de winkel van Ecomare en elders in het centrum de nodige aandacht voor Duinen van Texel blijft bestaan.

Het in 2002 ingestelde nationale park viel jarenlang onder verantwoordelijkheid van het Rijk, maar als gevolg van kabinetsbeleid is die verantwoordelijkheid in handen van de provincies gekomen. Duinen van Texel krijgt dit jaar €160.000,- van de provincie Noord-Holland en vanaf 2014 wordt dat naar verwachting een structureel budget van €130.000,- Voorheen stelde het Rijk jaarlijks zo'n twee ton beschikbaar. Volgens Schut mag het nationaal park blij zijn met de steun van de provincie. 'Er zijn ook provincies waar niet wordt verder gegaan met nationale parken, maar hier wordt prioriteit aan natuur gegeven.'

Het geld wordt met name besteed aan voorlichting, educatie en beheer. Volgens Schut kan dat op diverse manieren en hoeft dat niet per sé via een zaal voor bezoekers te gebeuren. Als voorbeeld van een andere manier van voorlichting en educatie noemt ze het boek Duinen en Mensen Texel dat vorige week bij Ecomare werd gepresenteerd. 'Dat is ook een prachtige manier om het nationaal park onder de aandacht te brengen.' Kees Vriesman, voorzitter van Duinen van Texel, overhandigde het eerste exemplaar ten overstaan van een hoop genodigden aan wethouder Frans Visman.

Vriesman liet daarbij weten dat het nationaal park bezig is alternatieve vormen van financiering te ontwikkelen. Vriesman gaf eerder zulke boodschappen af, waarin telkens een voorkeur voor medefinanciering door particulieren en lokale overheid doorklonk.

Het nationaal park Duinen van Texel beslaat het grootste deel van de westkust. Het gebied is zo'n 4300 hectare groot en kan jaarlijks op zo'n vijf miljoen bezoekers rekenen. Er worden al sinds een aantal jaar logiesverstrekkers als 'gastheren en -vrouwen van het park' opgeleid om kennis aan gasten over te brengen. Schut: 'Het wordt niet altijd gerealiseerd, maar het is een zeer bijzonder gebied.'