Een boogschutter tijden de Winteranimal van de Eilandschutters.
Een boogschutter tijden de Winteranimal van de Eilandschutters. Foto: Eilandschutters

Handboogtoernooi voor dorpen

Handboogvereniging Eilandschutters doet actief mee aan de nationale Sportweek. Na een open dag op zondag 21 april is het Dorp-tegen-Dorphandboogtoernooi donderdag 25 april dé gelegenheid met deze sport kennis te maken.

De open dag wordt gehouden in schiethal Odysseus aan de Emmalaan in Den Burg en duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Ook de leden van de vereniging nemen introducées mee. Voor het dorp-tegen-dorptoernooi worden alle inwoners van zestien jaar en ouder uitgenodigd het met pijl en boog op te nemen tegen de bewoners van de andere dorpen. Aanmelden kan bij de dorpscommissies en bij De Eilandschutters via secretaris@eilandschutters.nl.

Maximaal vier personen per dorp krijgen maandag 22 april een training, waarna ze donderdag 25 april de strijd met elkaar aangaan. Zowel de training als de wedstrijd vindt plaats in de schiethal aan de Emmalaan.

De handboogverenigiging is zaterdag 27 april tijdens de slotmanifestatie van de Sportweek aanwezig op de sportmarkt. Daarbij krijgt de vereniging speciaal bezoek van Rick van der Ven, Olympisch boogschutter, die vorige maand goud won op het Europees kampioenschap.

Handboogschieten is een individuele sport die in verenigingsverband wordt uitgeoefend. Schutters hoeven niet sterk te zijn en geen groot uithoudingsvermogen te hebben, maar zijn wel in beweging. Handboogschieten is een concentratiesport is, uitstekend geschikt om te ontspannen en een leuke sport voor jong en oud.
De Eilandschutters is aangesloten bij de Nederlandse Handboogbond (NHB) en beschikt over een ruime handboogzaal in Schietsportcentrum Odysseus aan de Emmalaan in Den Burg. Sinds vorig jaar beschikt de vereniging ook over een buitenbaan die met name in de zomermaanden wordt gebruikt. Er wordt geschoten met de van de Olympische Spelen bekende recurvebogen, maar ook met de meer technische compoundbogen en de traditionele houten longbows. Iedere schutter kiest uiteindelijk de boog die hem het beste past. De vaste clubavonden zijn dinsdag en vrijdag.