Bouwverbod van stallen van de baan in nieuw bestemmingsplan

Het bouwverbod voor stallen is van de baan in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. Dat betekent dat agrarische bedrijven weer kunnen bouwen binnen de bouwvlakken van één hectare.

Dat heeft wethouder Edo Kooiman (grondgebied) gisteren bekendgemaakt. Het college legde de bouw van nieuwe stallen in januari aan banden naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State over de gemeente Bronckhorst. De landbouw was zeer ontevreden over de stap van het college.

Volgens Kooiman is er inmiddels een verandering in de wet gekomen, waardoor boeren hun 'bestaande ruimte' uit het geldende bestemmingsplan toch kunnen meenemen in het nieuwe plan. Het gaat om een verandering in de Natuurbeschermingswet die voortkomt uit het permanent worden van de voorheen tijdelijke Crisis- en Herstelwet. Dat werd in maart in de Eerste Kamer besloten.

De verandering betekent dat de grenzen weer gewoon aan de rand van het bestaande bouwvlak liggen en niet bij de muren van de stallen zoals het college eerder van plan was.

Voorzitter Alfons Kuip van LTO Texel reageert verheugd op de jongste ontwikkelingen. 'Ik hoorde het eergisteren. Het is positief. Zoals het er nu naar uitziet zijn we de omslachtige manier van een buitenplanse regeling om een stal te bouwen kwijt en kan het weer gewoon binnen de gemeente worden geregeld.

Bouwblokken zijn in het nieuwe plan Buitengebied één hectare groot, maar er is ruimte om ze tot anderhalve hectare te vegroten. Die ruimte is gevonden in het verdwijnen van agrarische bedrijven. In het huidige plan Buitengebied uit 1996 is sprake van 320 agrarische bouwblokken en in het nieuwe plan van 274. Dat betekent dat er 46 hectare overblijft en die wil het college in reserve houden om bestaande bouwblokken groter te kunnen laten worden. Dat moet dan via binnenplanse wijzigingen gebeuren.