Cyr Wheel, één van de acts tijdens de Grande Finale van de Sportweek.
Cyr Wheel, één van de acts tijdens de Grande Finale van de Sportweek. Foto: internet

Do the Dorian tijdens

finale van sportweek

'Do the Dorian', een grote vlaggendragershow, hiphop en breakdance, partyrock en Loïs Lane. Ingrediënten van 'Grande Finale' van de Nationale Sportweek op zaterdag 27 april.

Het belooft een 'aantrekkelijk programma voor jong en oud' te worden, vertelde wethouder Hennie Huisman woensdag tijdens een persconferentie over de sportweek. Duidelijk is dat van de €65.000,- die Texel overmaakte aan het NOC*NSF om de afsluiting te mogen organiseren een aanzienlijk deel weer wordt besteed op het eiland om hier groots uit te pakken. Zo worden bekende artiesten ingehuurd, zoals Loïs Lane, DJ TLM en de DDF-Crew, een professioneel gezelschap dat is gespecialiseerd in extreme sprongen met springtouwen. Op het programma ook Brainpower, aangeprezen als 'één van Nederlandse beste rappers ooit', en hiphop- en breakdancer Lloyd Marengo.

Ze staan geprogrammeerd in de Grande Finale, van 14.00 tot 16.30 uur, het afsluitende onderdeel dat wordt geopend met een warming up door Paralympisch kampioen tennister Monique Kalkman, waterpoloster Mieke Cabout, bokster Innocent en acteur Joris Putman. Het zijn ambassadeurs van de Sportweek, net als Marco Borsato en journalist en Texel-liefhebber Frits Wester, die overigens niet naar Texel komen. Prominent en spektaculair onderdeel belooft de Vlaggendragersshow van de NOC*NSF, een showelement waarin iemand rondraait in een groot wiel. Verder dans en de Contortion Act met acrobatische toeren.

Met zoveel show en muziek zou je bijna de essentie vergeten: sport. Ook dat komt aan bod, ruimschoots zelfs. De dag begint 's morgens om 10.45 uur met het symposium over Talentontwikkeling in OSG De Hogeberg. Onder leiding van chef de mission Maurice Hendriks wordt gesproken hoe de sportbonden werken met jong talent en hoe ontwikkeling van regionaal talent kan bijdragen aan internationale topsport. In het panel ook Dorian van Rijsselberghe, die uit eigen ervaring kan putten. Dit onderdeel is overigens voor genodigden.

Van 11.00 tot 14.00 uur zijn er in Den Burg Zuid allerlei sportactiviteiten en demonstraties, van allerlei instanties. Het betreft zo'n dertig activiteiten, door Texelse sportclubs, maar bijvoorbeeld ook door de korfbal-, kaats- en kolfbond en er is een frisbeedemonstratie. Bijzonder is ook dat Adriaan van Rijsselberghe surfles geeft in zwembad Molenkoog. De verschillende onderdelen spelen zich af in zogeheten cirkels, bij het gemeentehuis, sportpark Den Burg Zuid, de tennisbaan en het zwembad.

Van 13.00 tot 14.00 uur is er een groot podiumpogramma op de parkeerplaats voor het gemeentehuis. Met streetdance, zumba, freerunning, air tumblin, muziek en spinning en volksdansen, uitgevoerd door Texelse organisaties. Bijzonder onderdeel is de 'Do the Dorian', naar een idee van Menno Siebinga, één van de Texelaars in het comité dat zich bezighoudt met de organisatie van de finale. De dans is geïnspireerd op zes tips van Dorian om succesvol te zijn als topsporter. Een choreografisch team is druk doende om het idee om te zetten in een dans. Bedoeling is dat het publiek massaal in beweging komt tijdens deze act. In de week voorafgaande aan de finale van de sportweek zetten zo'n dertig sportclubs de deur van hun accommodatie open en worden activiteiten gehouden.