Happy hour blijft achterwege

Terugdringen van bovenmatig alcoholgebruik, geen happy hours of andere prijsstunten en terugdringing van geluidsoverlast.

Het zijn enkele zaken die naar voren komen in het nieuwe Horecaconvenant dat gemeente, horeca, politie en justitie hebben getekend. Het convenant werd dinsdagavond gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van Koninklijke Horeca afdeling Texel.

De overeenkomst is grotendeels een voortzetting van het vorige convenant uit 2008 en staat in het teken van een gezamenlijke aanpak om het uitgaan op Texel ordelijk, veilig en gezellig te houden. Nieuw in het convenant is het project Helder in de Kop van de gemeenten in de Kop van Noord-Holland. Het project behelst jongeren ervan te overtuigen niet voor hun zesttiende te gaan drinken. Een ander streven is bovenmatig alcoholgebruik van jongeren van 16 tot 23 jaar terug te dringen.

Nieuw is ook een zogeheten 'collectieve horeca-ontzegging'. Die maatregel geeft de politie de bevoegdheid om iemand direct namens de horecaondernemers de toegang tot meerdere horecagelegenheden te ontzeggen wanneer er sprake is van een strafbaar feit. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dit regionaal beleid dat op Texel nog verder moet worden uitgewerkt.

Het achterwege laten van 'happy hours', 'piekuren' of gratis verstrekking van alcoholhoudende dranken blijft, net zoals afgesproken in het vorige convenant. Horecaondernemers schenken ook geen drank aan gasten als zij duidelijk teveel hebben gedronken.

In het convenant is specifieke aandacht voor geluidoverlast, omdat de gemeente vorig jaar een toename van klachten zag, In een brief wordt uiteen gezet wat horecaondernemers zelf kunnen doen om problemen te voorkomen, welke grenzen de gemeente hanteert bij het meten van het geluidsniveau en welke sancties er genomen kunnen worden bij overtredingen.

Oplichting

Een aantal Texelaars is recent lastig gevallen met neptelefoontjes die zogenaamd bij Microsoft vandaan kwamen. Het gaat om oplichting waar Microsoft een tijdje geleden al voor heeft gewaarschuwd. Onbekenden zeggen te bellen namens Microsoft met de mededeling 'dat er een probleem met de computer is.' Er wordt toegang tot de computer gevraagd en geprobeerd een programma te verkopen dat online moet worden betaald. Wie dat doet, loopt het risico dat zijn rekening wordt geplunderd. Volgens een computerdeskundige op het eiland is het het beste om meteen de telefoon neer te leggen.