Grafisch overzicht van de ontwikkeling van de werkloosheid.
Grafisch overzicht van de ontwikkeling van de werkloosheid. Foto: Bron gemeente Texel

2012: groei bedrijven,

banen en werklozen

 

Meer bedrijven (vooral ZZP'ers), meer banen, maar een oplopende werkloosheid in 2012 op Texel. Dat blijkt uit gegevens van Texel in cijfers en de Kamer van Koophandel. Bij de werkloosheid volgt Texel de landelijke trend.

2012 was voor veel bedrijven geen gemakkelijk jaar. Zo had de bouwsector onder meer te lijden van de stagnerende woningmarkt en het uitblijven van nieuwbouwprojecten. Ondanks dat in de afgelopen jaren vier gevestigde bouwbedrijven waren gestopt, konden de overgebleven ondernemingen niet al hun personeel aan het werk houden en kwamen medewerkers op straat te staan. Het aantal banen in deze sector daalde in een jaar tijd van 391 naar 374.

Uit gegevens van het Handelsregister blijkt dat het aantal bedrijven in de sector bouwnijverheid in 2012 toenam van 184 naar 189 en in 2013 daalde naar 178. 'Groei van het aantal ondernemingen wil niet zeggen dat er meer werk komt', vertelt Martin de Boer van de KvK Noord-Holland. 'Menigeen die zijn baan verliest kiest voor het ondernemerschap. Je zou kunnen zeggen uit nood. Je ziet dat als de arbeidsmarkt ruimer wordt, het aantal starters oploopt. En als de arbeidsmarkt krap is, en bedrijven medewerkers proberen vast te houden, komen er minder starters.'
Van de 178 bedrijven in de bouw hebben 126 één persoon aan het werk, hoogstwaarschijnlijk dus ZZP'ers. Drie bedrijven hebben tien tot twintig mensen aan het werk, drie andere twintig tot vijftig man. Er verdwenen bouwbedrijven uit het handelsregister, maar er werden ook nieuwe ingeschreven.
Verdeeld over alle sectoren registreerde de KvK begin dit jaar 1906 vestigingen op het eiland. Er kwamen ongeveer evenveel nieuwe vestigingen bij als er verdwenen. In de landbouw, bouwnijverheid, horeca en persoonlijke diensten liep het aantal vestigingen terug en in de detailhandel, facilitaire diensten en algemene diensten nam het aantal vestigingen per saldo toe.
Volgens LISA zijn er bij de bedrijven en instellingen op Texel 5.864 mensen meer dan 12 uur per week werkzaam. Daarnaast zijn er nog 1.556 banen van minder dan 12 uur. Dat is volgens de KvK niet vreemd voor een gemeente met veel horecabedrijven.

De werkloosheid is volgens het UWV nu gestegen tot circa 3,75 procent van de beroepsbevolking. Stijging van de werkloosheid terwijl tegelijk het aantal bedrijven en het aantal banen toeneemt, is volgens De Boer wel te verklaren. 'Werkloosheid ontstaat als de werkgelegenheid (het aantal banen) niet aansluit op de beroepsbevolking (mensen die werken of willen werken). Als de beroepsbevolking harder groeit dan het aantal banen, dan loopt de werkloosheid toch op. Iemand staat pas als werkloos geregistreerd als hij/zij een baan zoekt van meer dan twaalf uur. Je moet bij de banen dus uitgaan van de ontwikkeling van het aantal fulltime banen (5.864 in 2012). Werkzoekenden zonder baan (gegevens UWV) schrijven zich in het algemeen alleen in als ze een uitkering kunnen ontvangen. Als van een echtpaar de ene partner een baan heeft, dan komt de andere partner meestal niet voor een uitkering in aanmerking. Zo iemand laat zich dan niet als werkeloos registreren, maar is dat feitelijk wel.'

In januari 2013 waren er 320 'niet-werkende werkzoekenden',een jaar geleden waren dat er nog 208.