Onderzoek betekenis

sport voor economie

Wat is het economisch en maatschappelijk rendement van sport en sportevenementen op Texel? Een onderzoek door de Universiteit Wageningen moet antwoord geven op die vraag. De gemeente en de VVV hebben hierom gevraagd.

Het onderzoek is breder dan alleen het meten van de economische spin-off van sportactiviteiten. Opdracht is ook om een strategie te onwtikkelen om de effecten van het sportbeleid op Texel te vergroten. Welke stappen kunnen worden genomen, wat voor investeringen vergen die stappen en welke gevolgen worden daarvan verwacht? Vraag is ook in hoeverre beleidsdoelstellingen van de gemeente worden ingevuld door de finale van de Nationale Sportweek op Texel te houden. Andere vraag is in hoeverre de organisatie van de evenementen communicatieve waarde heeft voor bezoekers van Texel.

De hardnekkigheid waarmee wethouder van Sport Hennie Huisman haar besluit moest verdedigen om €65.000,- over te maken naar het NOC*NSF om de finale hier te houden, maakt volgens haar ook duidelijk dat niet iedereen beseft hoeveel waarde, ook in financiële zin, sport toevoegt aan Texel. Zo is het eiland regelmatig het toneel van allerlei sportevenementen waarvoor deelnemers uit alle delen van het land en zelfs verder, naar Texel komen om mee te doen. Recent voorbeeld is de Zestig van Texel, de ultraloop waar rond de 500 merendeels overkantse deelnemers aan meededen. Velen koppelden er een weekend of langer op Texel aan. Logiesverstrekkers verschaffen onderdak, ook aan gezelschappen die komen om te trainen. Harry de Graaf verhuurt herhaaldelijk accommodatie aan sportgroepen. 'Ze ontdekken hier mogelijkheden die ze niet hadden vermoed. De enorme variatie in landschap, waarvan het merendeel toegankelijk is, spreekt vooral duursporters aan. Als ze dat eerder hadden geweten, waren ze wel eerder gekomen. En al die groepen boeken volgend jaar opnieuw. Als ik aan sporters verhuur, zullen anderen dat ook wel doen. Het mooie van duursport, is dat het niet strijdig is met de kernwaarden van Texel. Je hoeft er geen gebouwen voor neer te zetten. Je kunt het doen in het gebied dat er al ligt. In Nederland zijn die mogelijkheden van Texel nog nauwelijks bekend.'

Wat is het nut om het belang van sport cijfermatig te kunnen onderbouwen? Wethouder Huisman. 'Je kunt er dan in je beleid rekening mee houden. Ook raad kan z'n voordeel doen met de uitkomst van zo'n onderzoek.'

Veilig en verlicht

Het Waddenfonds subsidieert 40 procent van het plan 'Veilig en verlicht Texel'. De raad reserveerde €3,5 miloen, onder voorwaarde dat het Waddenfonds zou meebetalen, evenals de provincie (tien procent). Verwacht wordt dat ook GS nu snel met en bevestiging komen. 'Dat zou betekenen dat we - met een vertraging van circa vier maanden - snel aan de slag kunnen en over circa een jaar een geheel vernieuwd en duurzaam openbaar verlichtingssysteem hebben', aldus wethouder Hercules.