Caecillia Roeper in haar partij tegen Cor Rood.
Caecillia Roeper in haar partij tegen Cor Rood. Foto: Frans Bik

Roeper en Keijzer finalisten libre

Caecilla Roeper en Eduard Keijzer hebben de poulecompetities libre bij biljartvereniging DVO gewonnen. Daarmee plaatsen zij zich als finalisten voor het kampioenschap dat donderdag 25 april wordt gespeeld in de Witte Burcht in Den Burg.

De veertig libre spelers van DVO hebben dit seizoen elk ruim zeventig wedstrijden gespeeld in twee poules, op maandag- en donderdagavond. In de maandagpoule veroverde Caecillia Roeper de titel met vierenzestig gespeelde wedstrijden. Als enige vrouw tussen negentien mannen stond zij met goed spel het hele seizoen hoog op de ranglijst. Haar gemiddelde steeg in de loop van de competitie met zeventien procent naar de magische grens van 1.00 en zij scoorde een hoogste serie van negen caramboles. Het winstpercentage van Jan Bakker lag 1,6 procent hoger, maar hij speelde slechts vijfttig partijen. Piet Plug eindigde met een gemiddelde van 0,80 als tweede Zijn spel wordt gestaag beter en verwacht wordt dat hij volgend seizoen de magische grens van 1,00 gaat bereiken. Met een kleine voorsprong op Henk Roeper werd Cor Rood derde. De laatste periode van twintig wedstrijden snoepte Roeper nipt van Arie de Veij af wat, gezien het succes van zijn echtgenote Caecillia, als een troostprijs gezien mag worden. Frans Bik scoorde met eenenvijftig caramboles de hoogste serie van het seizoen.

In de donderdagpoule zag het er lange tijd naar uit dat Piet Knol zijn titel kon prolongeren, maar in de laatste ronde moesten hij en Harm de Vries afhaken. De Vries en Knol konden slechts één partij in winst omzetten en moesten daarmee Adrie Barhorst en Eduard Keijzer voor zich dulden. Barhorst begon met vier wedstrijdpunten meer dan Keijzer, die één wedstrijd minder had gespeeld. Keijzer stond voor een zware opgave en wist dat hij uit drie wedstrijden vier wedstrijdpunten méér moest halen. Hij versloeg Theo Kemper in veertien beurten en opponent Barhorst ging kansloos onderuit tegen Frits Androg. Maar in een korte partij tegen Roel Terpstra stelde Barhorst orde op zaken. Daardoor moest Keijzer zijn laatste twee partijen winnen om gelijk te komen met Barhorst. Na een moeizame winstpartij tegen Wilfred Vendel begon Keijzer aan zijn laatste opdracht tegen Androg, die eerder Barhorst had verslagen. Hij maakte daarbij geen fouten en zette Androg in dertien beurten aan de kant, waarmee hij evenveel punten had als Barhorst. Een spannende barrage leek zich te ontvouwen. Beide spelers gingen sterk van start. Barhorst was na dertien beurten nog maar drie caramboles van de finish verwijderd, terwijl Keijzer nog ver verwijderd was van zijn te behalen aantal caramboles. Maar Barhorst miste en Keijzer wist tot ieders opwinding de partij uit te spelen met een fraaie slotserie van veertien caramboles. Met een geniddelde van 2,30 over de laatste vier partijen zette hij de competitie van de donderdagpoule op zijn naam. Eduard Keijzer en Caecillia Roeper treffen elkaar op donderdag 25 april in de wedstrijd om het librekampioenschap van DVO. Deze wedstrijd wordt gespeeld in De Witte Burcht aan de Molenstraat in Den Burg.