TESO druk in de weer met gebruik van LNG

TESO staat aan de vooravond van een belangrijke keuze over de nieuwe Texelstroom. De vraag is of het schip wel of niet op LNG moet gaan varen.

LNG (Liquefied Natural Fuel) is vloeibaar gas dat veel minder uitstoot kent dan de zwavelarme diesel die TESO nu gebruikt om de boot op te laten varen. Op het moment varen in Nederland bij wijze van proef twee vrachtschepen op LNG, maar passagiersschepen mogen wettelijk nog niet op de relatief schone brandstof varen.

Het zit er naar verwachting op termijn wel aan te komen en daar wil TESO volgens directeur Cees de Waal op inspelen om de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof in de toekomst fors verder terug te dringen. Bij de start van het werk in de Helderse veerhaven bracht hij de LNG-plannen voor de Texelstroom specifiek onder de aandacht van Siebe Riedstra, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Volgens De Waal is het zaak dat uiterlijk in mei duidelijkheid bestaat over de vraag of het voor TESO te doen is om bij de nieuwe boot de overstap naar LNG te maken.

De wetgeving zal voor die tijd niet veranderd zijn, maar een optie is volgens De Waal dat TESO toestemming krijgt om bij wijze van proef met LNG te varen. Zo'n proef zou dan gelijk moeten vallen met de levensduur van de nieuwe boot, zodat de continuïteit van de verbinding nooit in het geding kan komen. De Texelstroom kan daarmee het eerste passagierschip in Nederland worden dat op LNG vaart en dat is een ambitie van TESO.

De veerdienst is al geruime tijd bezig de toepassing van LNG in de nieuwe boot serieus te onderzoeken. TESO werkt daarvoor samen met de organisaties Port of Den Helder, Energy Valley en Energy Board. Zij hebben zich aangesloten bij de zogeheten Green Deal, een initiatief van de rijksoverheid om hulp te bieden bij duurzame projecten die moeilijk van de grond komen.

De Waal wijst erop dat Noorwegen LNG inmiddels in de wetgeving heeft opgenomen en dat daar al veerboten varen op het vloeibare gas. Vorig jaar bezocht een delegatie van TESO één van de die schepen (de Boknafjord) om de praktijk met ogen eigen te zien.

De brandstofkeuze is een zeer essentieel punt voor de nieuwe boot. LNG vereist onder meer een andere soort brandstoftanks dan de zwavelarme diesel. TESO wil uiterlijk in mei een keuze maken, zodat daar rekening mee kan worden gehouden in het ontwerpen van de nieuwe boot. In oktober wil TESO het basisontwerp klaar hebben, zodat een ronde langs scheepswerven kan worden gemaakt.