Hanneke en Henk Schraag, Dirk Trap, Paul Dijt en Rob Schraag van Garage Westend.
Hanneke en Henk Schraag, Dirk Trap, Paul Dijt en Rob Schraag van Garage Westend. Foto: Gerard Timmerman

50-jarig Garage Westend pakt uit

Het begon in 1963 in een oude boerenschuur aan de Vliestraat. Zes jaar later verhuisde het bedrijf naar de Oosterenderweg. Rob Schraag is inmiddels de derde generatie aan het roer van Garage Westend, dat precies vijftig jaar bestaat.

Vrijdag 12 (van 14.00 tot 21.00 uur) en zaterdag 13 april (van 10.0 tot 21.00 uur) wordt het jubileum gevierd met een autoshow, een hapje en een drankje. Op zo'n bijzonder moment moet het bedrijf er natuurlijk spik en span uitzien, dus gaat het gereedschap aan de kant en worden auto's gepoetst, muren gesausd en de vloer geveegd. Foto's vertellen het verhaal over dit bedrijf. Hoe grondlegger Pieter Heerschap een garage opende, in het zadel geholpen door Jan Reij. Hij begon met brommers en motorfietsen. Oosterend was volgens Heerschap destijds het meest gemotoriseerde dorp van Texel. Hij begon daarnaast met de repatie van auto's, maar wilde ook nieuwe verkopen. Eerst Trabant en later ook Scaldia en Simca. Aan de Oosterenderweg kreeg Garage Westend de beschikking over een prominente lokatie. Merken volgden elkaar op, maar al sinds 1980 zijn Ford en Suzuki, de twee merken waarmee Westend een paar sterke troeven in handen heeft. In 1988 namen Henk en Hanneke het bedrijf over. Henk: 'Er waren toen nog geen computers. Nu kunnen we niet meer zonder.' Ook de autotechniek veranderde in rap tempo. De tijd dat alles mechanisch was, ligt in een ver verleden.

Zoon Rob is de derde generatie in dit familiebedrijf. Alvorens hij definitief thuis aan de slag ging, werkte hij aan de overkant bij meerdere garages en ook bij Suzuki-importeur Nimag als bedrijfseconomisch adviseur voor de dealers. 'Zo heb ik bij verschillende dealers een kijkje in de keuken kunnen nemen.

De familie Schraag, al vele jaren ter zijde gestaan door de vaste monteurs Paul Dijt en Dirk Trap, zijn van vele markten thuis. Naast de in- en verkoop van nieuwe en gebruikte auto's doen ze APK-keuringen, reparaties, onderhoud en schadeherstel aan alle merken auto's.

'Laagdrempelig, service en klantgerichtheid staan hier hoog in het vaandel', zegt Rob Schraag. 'De partner voor het welzijn van uw auto', staat op de uitnodiging.