Texel aan kop

met recycling

De gemeente heeft in 2012 per Texelaar gemiddeld 10,3 kilo aan elektrische apparaten en enerzuinige verlichting afgeleverd bij Wecycle.

Dat is een organisatie die zich inspant voor hergebruik van het ingeleverde materiaal. Texel staat met het resultaat op een tweede plaats in een lijstje van Noordhollandse gemeenten die het hoogste aantal kilo's apparaten en verlichting per inwoner afleverden.

Texel scoort bovengemiddeld. Binnen de criteria van Wecycle staat het eiland te boek als een 'niet-stedelijke gemeente' en in die categorie is gemiddeld 4,9 kilo per inwoner opgehaald. Ten opzichte van 2011 is de hoeveelheid ingezamelde producten op Texel met 1,6 kilo gedaald. Volgens Wecycle past dat binnen een algemene tendens. 'De afgifte over alle gemeenten heen is in 2012 met 6 procent gedaald. Door de economische crisis worden minder elektrische apparaten vervangen en afgedankt.'

Elke gemeente in Nederland werkt met Wecycle samen voor materialen van de milieustraat. Zeven zogeheten productstichtingen riepen daarvoor een aantal jaar geleden de organisatie in het leven. Wecycle haalt landelijk ongeveer 100 miljoen kilo per jaar op.