In het midden de winnende boot van Nereus met Femke Heijenk.
In het midden de winnende boot van Nereus met Femke Heijenk. Foto: Eric Heijenk

Texelse overwinningen in Varsity

Femke Heijenk en Elding Honingh, beiden uit De Koog, hebben overwinningen behaald in de Varsity. Dat is een bekende roeirace voor studenten die jaarlijks op het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Houten en Culemborg wordt gehouden.

Heijenk, student bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, behaalde een overwinning namens de Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus. Zij was één van de roeiers in het team Damesch'13 dat uitkwam in de klasse 'vrouwen acht'. De voorbereiding ging gepaard met een zware selectie en veel wedstrijdtrainingen. Directe concurrent was Skøll, een andere studentenroeivereniging uit de hoofdstad.

Eldin Honingh, student biologie in Utrecht, won met een team van de Algemene Utrechtse Studenten Roeivereniging Orca dat uitkwam in de categorie 'heren acht licht'. Dat team begon in september met de voorbereidingen op de roeirace die sinds 1878 bestaat. In maart wisten Honingh en zijn ploeggenoten ook al de Heineken Roeivierkamp in Amsterdam op hun naam te schrijven.

De Varsity is vergelijkbaar met de traditionele race tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge die jaarlijks op de Thames wordt gehouden.