Artist impression van het nieuwe ms. 'Texelstroom' (Bron TESO)
Artist impression van het nieuwe ms. 'Texelstroom' (Bron TESO) Foto: Gerard Timmerman

Eerste impressie van

TESO's Texelstroom

TESO heeft Scheepsbouwkundig bureau C-Job Naval Architects & Engineers ingehuurd om tekeningen en een basisontwerp te maken voor de Texelstroom. Bedoeling is dat de opvolger van de Schulpengat omstreeks 2015 in de vaart komt. Het eerste conceptontwerp is een feit.

De bouw van een nieuw schip is een gecompliceerd, langdurig en zorgvuldig proces. Voor de projectleiding van de nieuwbouw stelde TESO vorig jaar Bert de Jonge aan. Hij is met twintig medewerkers die zitting hebben in de interne nieuwbouwcommissies en het projectteam dat ook bestaat uit Rint de Vries, Basjan Faber en Cees de Waal onder meer aan de slag gegaan met bijna 600 suggesties die de bootdienst ontving. 'De ideeën zijn geïnventariseerd en op haalbaarheid getoetst, worden waar nodig verder onderzocht en als de uitslag positief is, kunnen we ze verwerken in het bestek en in de tekeningen', vertelt hij in de nieuwst editie van TESO Journaal.

Belangrijke keuzes moeten onder meer worden gemaakt over het type voortstuwing en de motoren. Afgezien van de traditionele eisen kwaliteit, continuïteit en veiligheid is duurzaamheid een factor die wordt meegewogen. TESO ziet kansen om milieuwinst te combineren met de reductie van operationele kosten. Naast diesel als brandstof wordt gedacht aan LNG (vloeibaar aardgas) en CNG (gecomprimeerd aardgas), mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. Gekeken wordt waar op energieverbruik kan worden bespaard en hoe stroom kan worden opgewekt.

Bij het ontwerpen wordt gekeken of binnen hetzelfde concept meer auto's kunnen worden vervoerd. De Dokter Wagemaker kan 300 auto's vervoeren. Als dit bij de Texelstroom kan worden uitgebreid naar 340 verwacht TESO dat het aantal voertuigen dat in 2030 met vertraging wordt overgezet lager zal zijn dan in 2005, vóór de Wagemaker. Een groter schip dus, dat wel in de bestaande fuik moet passen. Oplossingen moeten onder meer worden gezocht in gewichtsbesparing en er wordt kritisch naar het windoppervlak gekeken. De techniek heeft zich sinds de bouw van de Dokter Wagemaker behoorlijk ontwikkeld. 'Daar willen we zo goed mogelijk van profiteren', vertelt De Jonge. Nieuwe ontwikkelingen, zoals over batterijtechniek, voortstuwing, de salon en andere zaken worden zo mogelijk ter plekke bekeken. 'We willen nieuwe ontwikkelingen kritisch beschouwen en toepassen wat voor ons ook toepasbaar is.' Indien wordt gekozen om gebruik te maken van batterijen, dan wordt de Texelstroom een hybride schip. Bij TESO spreekt men wel van de 'Prius van het Marsdiep'.

Rint de Vries, die van 1988 tot 2003 hoofd Technische Dienst bij TESO was en in het projectteam van de nieuwbouw van de Dokter Wagemaker zat, is vanwege zijn specifieke kennis en ervaring aangetrokken om het projectteam te versterken.Keuzes die destijds bij de Wagemaker niet haalbaar waren, zijn dankzij nieuwe techniek volgens hem wellicht alsnog mogelijk.

Scheepsbouwkundig ingenieur Basjan Faber van C-Job Navel Architects & Engineers kijkt naar de voorstuwing, het lijnenplan, de veiligheid, indeling en werktuigbouwkundige zaken, zoals energie- en waterverbruik. 'Het project Texelstroom is zeer bijzonder, omdat er in de wereld vrijwel geen vergelijkbare schepen zijn.' Hij is onder de indruk van het lange termijnbeleid van TESO, dat is afgestemd op toekomstige investeringsbehoeften.