'Geld van amber naar héél Texel'

De opbrengst van het amber uit de potvis hoort toe aan heel Texel en niet alleen aan Ecomare. Dat stelt Texel 2010 in een open brief.

Volgens fractievoorzitter Gerbrand Poster hoort de potvis onder de Wet op de Strandvonderij te vallen. Er zou volgens hem naar de letter of de geest van de wet gehandeld moeten worden en de gemeente zou de opbrengst van de verkoop van de amber moeten beheren. Poster vraagt burgemeester en wethouders wat zij gaan doen.

Henk Brugge, oud-medewerker van Ecomare, laat op Facebook weten dat aangespoelde potvissen niet onder de strandvonderij vallen, maar onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. Dat is een verandering in de wet die werd opgenomen, nadat in 1997 op Ameland vier potvissen waren gestrand.

De open brief levert op de Facebook- en Twitteraccount van de krant meerdere reacties op. De tendens is dat de opbrengst Ecomare toekomt. Het centrum ontfermde zich over de potvis op een moment dat nog niet bekend was dat de kostbare amber erin. Het centrum wilde het skelet hebben. Naturalis in Leiden deed afstand van het kadaver, waarna Ecomare de kosten maakte voor de destructie.