Stad Amsterdam in haven Oudschild

De Stad Amsterdam meert woensdag 19 juni af in de haven van Oudeschild. Dat gebeurt vooruitlopend op Sail Den Helder (donderdag 20 - zondag 23 juni).

Dat liet Jeannette Blijdorp-Jonker, directeur van het evenement, weten tijdens een presentatie aan raadsleden. De Stad Amsterdam is een 76 meter lange klipper die vooral bekend is van de TV-serie van de VPRO waarin een reis van Charles Darwin werd nagedaan. Aan dat programma werkten diverse Texelaars mee. Het 26 meter lange Russische schip de Shtandart meert eveneens af in de haven. De schepen kunnen bezocht worden. 'Al zal dat alleen op de dekken zijn', aldus Blijdorp.

Inmiddels hebben 34 schepen bevestigd dat ze komen. Daaronder bevinden zich de 117 meter lange Sedov uit Rusland (het grootste traditionele zeilschip ter wereld), de 52 meter lange Sabab Oman (was in 2008 ook bij Sail Den Helder), de 38 meter lange Etoile du Roy uit Frankrijk (bekend van de TV-serie Hornblower) en de 113 meter lange Juan Sebastian de Elcano uit Spanje. De laatste twee zijn volgens Blijdorp een primeur voor Nederland, evenals de Kaskelot uit Engeland en de Santa Maria Manuela uit Portugal.

De tallships liggen donderdag 20 juni de hele dag voor anker bij de Rede van Texel, voordat ze haven van Den Helder invaren.