Gemeente start met eerste

editie van Het Beraad

In het gemeentehuis aan de Emmalaan in Den Burg wordt dinsdagavond 9 april vanaf 19.30 uur de eerste bijeenkomst van Het Beraad gehouden.

Het Beraad is een nieuw initiatief van de politieke partijen om Texelaars met de politiek in contact te laten komen. Bezoekers kunnen zaken aankaarten die zij belangrijk vinden of gewoon eens kennismaken met de politici.

Volgens de gemeente wordt Het Beraad een laagdrempelige bijeenkomst waarbij persoonlijk contact voorop staat. 'Het is geen formele vergadering, er zijn geen microfoons, geen voorzitter en ook geen live-beelden op internet. We willen graag weten wat er leeft, wat voor ideeën er zijn en wat Texelaars vinden.' De bijeenkomst duurt tot 20.30 uur met een uitloop naar 21.00 uur.

De gemeente wijst erop dat inspreken tijdens de reguliere commissievergaderingen, zoals nu gebruikelijk is, ook mogelijk blijft al treedt daar wel een verandering op. Tot voorheen konden mensen tijdens een commissievergadering inspreken over elk onderwerp en straks kan dat nog alleen over onderwerpen die op de agenda van de vergadering staan. Voor andere onderwerpen die Texelaars kenbaar willen maken aan de gemeenteraad wordt Het Beraad het podium.

Bedoeling is dat er elke maand een Beraad gaat plaatsvinden. De volgende bijeenkomsten zijn gepland op dinsdag 21 mei en dinsdag 25 juni. Het Beraad is er gekomen op initiatief van Texel 2010 dat een voorbeeld nam aan soortgelijke bijeenkomsten op Ameland.