Officiële start van het werk in de Helderse veerhaven. Links Cees de Waal en rechts Francine Giskes die mee een paal slaan. (Foto Jeroen van Hattum)
Officiële start van het werk in de Helderse veerhaven. Links Cees de Waal en rechts Francine Giskes die mee een paal slaan. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

'Geen hinder boot door werkzaamheden'

Met het heien van een houten paal is gisterochtend officieel het werk aan de Helderse veerhaven gestart. Het komend jaar wordt de verouderde lange fuikwand vervangen door een nieuw remmingwerk van 120 meter lang.

Aannemer Van den Biggelaar uit Velddriel heeft inmiddels damwanden langs de kade geslagen om de lange, nog uit de jaren zestig daterende, fuikwand te kunnen weghalen. Daarvoor in de plaats komt een drijvend remmingwerk, vergelijkbaar met het huidige remmingwerk in de veerhaven op 't Horntje.

Volgens omgevingsmanager Martin van Leusden van Van den Biggelaar wordt vanaf mei om de vier weken een nieuw stuk remmingwerk van 20 meter aangebracht. Vrijwel al het werk heeft plaats vanaf de kant, zodat de boot ongehinderd kan blijven varen. Streven is dat er geen enkele boot uitvalt. De nieuwe stukken remmingwerk worden via de haven ingevaren, maar dat kan op momenten dat de boot niet vaart.

De officiële start werd bijgewoond door Siebe Riedstra, secretaris-generaal van het minister van Infrastructuur en Milieu. Hij liet weten dat met de vervanging van de fuikwand en de aanleg van de noodaanlanding wordt gewerkt aan de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van Texel. 'Daar willen we als ministerie graag aan bijdragen.'

De hoogste ambtenaar van het ministerie prees de vasthoudendheid van TESO-directeur Cees de Waal en burgemeester Francine Giskes om tot vervanging van de fuikwand en de noodaanlanding te komen. Beiden lieten de afgelopen jaren aan de overkant geregeld van zich horen om de voorzieningen en bijbehorende financiering voor elkaar te krijgen. Met de aanbesteding van het werk in de veerhaven is zo'n drie miljoen euro gemoeid en met de noodaanlanding circa zeven ton. Als de nieuwe fuikwand klaar is, komen op de kop daarvan twee zogeheten MoorMasters waarmee de boot vanaf 2014 na afmeren op zijn plek wordt gehouden. Dat systeem kost circa 1,7 miljoen euro en wordt betaald door TESO, de provincie en het Waddenfonds.

Tijdens toespraken voorafgaand aan de oficiële start werd meermalen stilgestaan bij 15 april 2009. Die dag werd een replica van de Dokter Wagemaker in Madurodam gedoopt en daarbij was Riedstra, toen nog directeur-generaal Mobiliteit op het ministerie ook aanwezig om toenmalige staatssecretaris Tineke Huizinga te vervangen. De plechtigheid leidde tot een goed contact tussen TESO en Riedstra waar beide partijen op terug konden vallen bij de onderhandelingen en gesprekken die volgden. Het komen tot de noodaanlanding en de vervanging van de fuikwand was allerminst een makkelijk proces, maar het lukte de partijen om eruit te komen. Burgemeester Francine Giskes benadrukte dat de gemeenten in de Noordkop bereid waren geweest eventueel mee te betalen aan de realisatie van de noodaanlanding, maar dit bleek uiteindelijk niet nodig te zijn.

Cees de Waal toonde zich tevreden dat het ministerie onderhoud pleegt aan 'de enige weg naar Texel'. Volgens hem is de versleten fuikwand momenteel de zwakste schakel in de verbinding tussen Texel en Den Helder. En passant werd aangegeven dat een noodaanlanding op Texel een volgende wens is. In dat geval is de NIOZ-haven op het oog.