Column

Vuur en licht

Vuur en licht, de mens heeft zich altijd aangetrokken gevoeld bij deze elementen. Fikkie stoken, een heerlijke bezigheid voor jong en oud. De paasvuren mochten gelukkig doorgaan, maandenlang opgebouwd, zelfs in de vorm van een kubus in Espelo, de grootste setting ooit, en door de burgemeester aangestoken.

Wij hadden vroeger thuis kolenkachels, voordat iedereen uit de veren was, sjouwde m'n vader met kolenkitten en zat ik als vroege vogel op knietjes te kijken naar het spelende vuur, heerlijk. . . en warm. Warmte en licht, spelende en betekenisvolle factoren voor de kunstenaar. Op 13 april zal koningin Beatrix het opgeknapte Rijksmuseum heropenen, Rembrandts 'Nachtwacht' heeft als enige zijn eigen plek al weer ingenomen. U kunt de beroemde opstelling van schutters en officieren vast wel voor u halen, maar de gedachte erachter is niet zo bekend.

Rembrandt gebruikte zijn licht nooit zomaar, tussen alle mannen die stuk voor stuk zichzelf de gewichtigste, rijkste en het mooiste model op het doek vinden staat een klein meiske dat straalt met lange rossige lokken, en een hondje naast haar. Hij zet het jonge ongerepte eerlijke meiske Nieske in het licht, de jeugd krijgt de kans, de volle lengte en het vertrouwen voor wat komen gaat. Het is de grootste setting ooit, er is maanden aan gewerkt.

In de brugklas had ik een vriendinnetje op 't Horntje, we gingen vaak naar Fak-Fak, daar werden achter elkaar de lammetjes geboren, dat was wat, hokken vol met stro, lampen aan, soggies, het nieuwe leven. 'Ga je mee op de trekker Jozien?' Nou dat leek me wel wat, het hele strand werd afgeskuumd, met een hele groep jeugd verzamelden we stapels hout , alles wat branden kon kwam op het mooiste vuur ooit in mijn ogen.

Ik hoop dat op 30 april Texel oplicht van de meierblissen, wekenlang opgebouwd, groter dan ooit, de jeugd in het licht, zwarte handen en snoeten van het roet, overalls aan en zakdoeken voor, piepers aan een ijzerdraad in het vuur, heerlijk. . . en warm.

Jozien

Troonswisseling

Bent u ooit eens met de koningin, Willem Alexander of een ander lid van het Koninklijk Huis op de foto gegaan of heeft u een bijzondere anekdote of een herinnering aan één van hen? Mail, stuur of schrijf het ons, zodat we er in de aanloop naar de troonswisseling iets moois mee kunnen doen in de krant.

Redactie@texelsecourant.nl