Texel feest:

1 april 1872

In de vroege morgen van 1 april 1872 was Den Burg door de talrijke versieringen, vaandels, wimpels en erebogen amper te herkennen. Van alle kerken wapperde de vaderlandse driekleur en de werklozen kregen een krachtige maaltijd aangeboden.

Dit alles in het kader van de herdenking van het begin van de Nederlandse revolutie, op 1 april 1572, de inname van Den Briel. In alle dorpen werden optochten gehouden, de een nog feestelijker dan de ander. Van Oudeschild vertrok een optocht van schelpenvissers, 'allen in hetzelfde kostuum' naar Oosterend, vooraf gegaan door vier boten op wagens en versierd met 'fraaie vaandels met toepasselijke opschriften'. De optocht werd in Oosterend aangevuld met een erewacht te paard, waarna het verder ging naar De Waal en Den Burg.

In alle dorpen waren erepoorten opgericht en in Den Burg werd de feestelijke optocht niet alleen 's morgens gehouden, maar 's avond bij fakkellicht nogmaals herhaald. In de optocht liepen niet alleen de schoolkinderen mee, maar ook de mannen die in de winter van 1871-'72 van de Werkverschaffing hadden geleefd, de leden van het Rode Kruis en een muziekkorps, 'allen met hun insignes en banieren'. Middelpunt van de optocht, vooraf gegaan en gevolgd door een afdeling ruiterij, was een triomfwagen, versierd met slingers, bloemen, vlaggen en wapenschilden. Op de wagen vijf personen in een allegorische voorstelling. In het midden de Nederlandse maagd, helm op het hoofd en gepantserd, in de rechterhand een speer met het Nederlandse vaandel en de linkerhand rustend op een schild waarop de Nederlandse leeuw staat afgebeeld. Zij werd omringd door Neptunus, Mercurius en Ceres, de goden van zee en landbouw, en voor op de wagen stond de Roem, die de toeschouwers op de hoogte brengt van de reden van het feest: de Nederlandse onafhankelijkheid.

Niet in ieder dorp werden de feestelijkheden op 1 april gehouden. In De Koog was men het snelst, daar werd het - landelijke - feest zelfs al vóór april gevierd. Op Oost duuurde het iets langer, daar vierde de schooljeugd het begin van de onafhankelijkheid pas op 6 april. De jeugd van Oost was daarentegen zó verguld met de inspanningen van de onderwijzer, dat er geld werd ingezameld voor een cadeau.

De viering in Den Burg werd afgesloten met een vuurwerk, waarna het nog lang gezellig bleef in de rijkversierde feestzaal.

(Dit is het eerste verhaal in een korte serie over vaderlandse feesten, ter voorbereiding op de Kroningsfeesten op 30 april)