Beeld van de Zestig van Texel, ter hoogte van paal 12. (Foto Gerard Timmerman)
Beeld van de Zestig van Texel, ter hoogte van paal 12. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Zestig van Texel: moderne lijdensweg

Tweede Paasdag was Texel het decor van een moderne lijdensweg: de Zestig van Texel. Ondanks de inspanningen stortte geen der lopers na de finish in Den Burg ter aarde. Integendeel: met een kop soep en een warme deken van de organisatie waren de meesten weer snel de oude. Met de Belg Pieter Vermeesch (60 km) en Jan-Albert Lanting (120 km) kreeg de tweejaarlijkse ultraloop uitstekende winnaars.

De 'Zestig', die voor de twaalfde keer werd gehouden, trok een recordaantal deelnemers. Verdeeld over verschillende categorieën hadden zich circa 1.150 lopers ingeschreven. Aan de wedstrijdloop over 60 km waagden zich vijf Texelaars. Van hen kwam Guido Banda als eerste over de eindstreep (5.24.40). 'Het eerste stuk ging lekker, maar eigenlijk te snel. Na veertig kilometer werd het afzien. Gelukkig heb ik het gehaald, nu hoor ik ook bij de Club van Zestig.' Grijnzend wees Banda bij de finish naar enkele loopmaten die het kunstje ook hadden geflikt. Ook routinier Jan van der Star (6.05.20) en Rose Goslinga (ruim 7 uur) volbrachten de 60 km loop. Goslinga had het laatste stuk vanaf De Cocksdorp langs de dijk moeite met eten en drinken, maar bereikte na sluitingstijd toch de verlossende eindstreep bij Stay Okay en Sportpark Zuid.

Verreweg de meeste Texelaars deden mee aan de 4x15 km estafette. Loopgroep Texel was met twee teams het sterkst. TX 1 (Robert Bakker, Jan Zijm, Frits van der Gracht en Coen Schoonheden) noteerde 4.21.46, TX 2 liep 4.29.43. Het team van Stichting Texels Museum kwam daar vlak achter in 4.30.35. Voor aanvoerder Pierre Bonnet was het nog even flink improviseren geblazen, omdat te elfder ure twee teamgenoten moesten afzeggen. In Jeroen Smits, die eigenlijk 60 km zou hardlopen maar daar na een eerdere griepaanval van afzag, had het team een prima invaller. Texels snelste atleet, Jaap Witte, behaalde de tweede plaats met het Helderse team Noordkop, vlak achter het winnende team 'Sterk konijn'.

Met de sterke Belg Pieter Vermeesch kreeg de Zestig van Texel gisteren een topper als winnaar. Na 4 uur, 3 minuten en 12 seconden passeerde hij de finish van de Texelse ultraloop, slechts zes minuten boven het parcoursrecord. De koude noordoostenwind verhinderde een nieuwe toptijd. Vermeesch (36) was al eens tweede op het EK 100 km en vierde op het WK. De energieke Vlaming, die momenteel bij London woont, had onderweg de steun van fietser Furu Mienis van het Nioz, net als Vermeesch gespecialiseerd in geologie. De nummer vier van 2011, Pieter Mans uit Arnhem, eindigde nu als tweede. De nummer twee van 2011, Pascal van Norden uit Gouda, werd derde. Als vierde finishte Luc Krotwaar uit Eindhoven, de winnaar van de vorige editie. Bij de vrouwen ging de zege naar Carola Schot uit Heerjansdam, die een tijd van 5.09.08 noteerde op haar eerste zestig ooit. Als tweede eindigde Anita Joziasse uit Goes en als derde Marjolein Bil uit Utrecht.

Het meeste applaus bij de finish was voor de 35 ultralopers die zich aan de 120 km hadden gewaagd. Tijdens het eerste stuk 's nachts langs de donkere Waddendijk vroor het nog een paar graden en stond er koude tegenwind. Desondanks leek favoriet Albert-Jan Lanting, die al tweemaal eerder had gewonnen, op een nieuw parcoursrecord af te stevenen. Uiteindelijk kwam hij echter zeven minuten tekort. In september doet hij als afsluiting van zijn sportcarrière een gooi naar de overwinning op de Spartathlon, de Griekse klassieker over 246 km. Olivier Jacques uit Purmerend werd tweede, de Belg Peter Palmans derde. Op de 120 km haalde Wilma Dierx uit Amsterdam als eerste vrouw de finish in 11.56.59. De Engelse winnares van 2011, Sharon Gayter, kwam als tweede binnen, tien minuten na sluitingstijd.

'We kampen met een luxeprobleem', zei Martien Baars van de organisatie over de enorme animo. 'Voor de '60' hebben we de bovengrens van 400 deelnemers opgerekt naar 500. Uiteindelijk waren er 600 inschijvingen, maar we gokten dat we veel afmeldingen zouden krijgen. Zo is het ook uitgepakt. Uiteindelijk kwamen er 450 aan de start. Een kwart uitval is veel. Het heeft te maken met de griepgolf en de trainingsomstandigheden. Het tweede deel van de winterperiode maakte het moeilijk km's te maken. Heel tricky of je het redt of niet.'

Er vertrokken 's morgens vroeg 35 ultralopers voor de 120 kilometer en er deden 150 estafetteteams mee.

Met dank aan Frans Hopman