'Noordzee was zuurstofloos'

De Noordzee was 56 miljoen jaar geleden vrijwel helemaal zuurstofloos. Dat stelt Petra Schoon van het NIOZ in een proefschrift over veranderingen in klimaat.

Schoon onderzocht verschillende tijdsperioden, waaronder het Paleoceen-Eoceen Thermale Maximum dat zo'n 56 miljoen jaar oud is. Die periode kenmerkte zich door een enorme toename van CO2 in de atmosfeer, vermoedelijk door het vrijkomen van methaan uit de diepzee.

Onderzoek van fossiele moleculen gaf sterke aanwijzingen dat de Noordzee als gevolg van de snelle stijging van de CO2 in die tijd vrijwel zuurstofloos was geworden. De temperatuur van het water steeg van zo'n 24 tot 30 graden Celsius waardoor de zee subtropisch werd. Dat had grote gevolgen voor het klimaat.

Vóór het Paleoceen-Eoceen Thermale Maximum zat er nog genoeg zuurstof in het water. 'Maar het meeste verdween op het moment dat de aarde begon op te warmen, doordat warmer water minder zuurstof kan opnemen én door een verhoogde activiteit van micro-organismen.'

Schoon keek in het verleden voor meer inzicht in de gevolgen van een snelle stijging van de hoeveelheid CO2. 'Sinds de start van de Industriële Revolutie is ongeveer 50% van de uitgestoten CO2 door de oceanen opgenomen. Dat heeft geleid tot verzuring van het zeewater, ook wel "het andere CO2-probleem" genoemd.'

GEKNIPT Whisky

Slijtersvakblad Drinks besteedt aandacht aan de Texelse whisky van landgoed De Bonte Belevenis. Beschreven wordt hoe Joscha Schoots de whisky heeft ontwikkeld en dat er aandelen in gekocht kunnen worden. Volgens het blad zijn er met de Texelse whisky meegerekend straks zes Nederlandse (malt)whisky's. De Millstone uit Baarle-Nassau en Fryske Hynder uit Bolsward zijn tot nu toe de bekendste daarvan.

FOTO GEKNIPT