Cocksdorper jutters voerden in 1989 actie om aandacht te vragen voor de kustafslag.
Cocksdorper jutters voerden in 1989 actie om aandacht te vragen voor de kustafslag.

De Texelse Courant van 4 april 1989

Om aandacht te vragen voor de kustafslag togen vier Texelse jutters in april 1989 per huifkar van Texel naar Den Haag. Om de tocht te bekostigen, werd een veiling gehouden van kunstwerken van Wilko Bergmans, gemaakt van strandvondsten. De veiling - die ƒ670,- opbracht - en de tocht waren nieuws in de krant van 4 april 1989, vandaag 24 jaar geleden.

Op de voorpagina aandacht voor twee aprilgrappen, waaronder een die het gevolg was van de samenwerking tussen Radio Veronica en de Texelse organisatie 'Welbedacht'. Samen lieten zij de luisteraars van Radio 1, 2 en 3 geloven dat op Texel de revolutie was uitgebroken en dat het eiland de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Een geslaagde grap was ook het nieuwe gebouw op de jachthaven, dat in werkelijkheid nog geen halve meter hoog was.

Serieuzer nieuws was de dreiging die de vogelbroedgebieden ondergingen naar aanleiding van de bezuinigingen bij Staatsbosbeheer. Met name de werkgroep Landschapszorg sprak haar zorgen uit tegen de voorgenomen plannen, die te maken hadden met de aanstaande privatisering van SBB. 'In 1973 werden nog bijna 12.000 mensen rondgeleid. In 1988 waren dat er nog maar 7000.'