Bezoekers van de Oudheidkamer bij de badkleding. (Foto Gerard Timmerman)
Bezoekers van de Oudheidkamer bij de badkleding. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Oudheidkamer toont badkleding

In de Oudheidkamer in Den Burg is vorige week de nieuwe tentoonstelling Badgasten geopend. De tentoonstelling op de bovenverdieping van het museum bevat foto's, filmbeelden, badkleding en attributen die te maken hebben met het strandleven in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het beeldmateriaal is bijna allemaal afkomstig van Texel.

De tentoonstelling is voor menig oudere een feest van herkenning en voor jongeren wellicht een bron van verbazing. Over de wollen badpakken zal menig dertiger zich afvragen hoe iemand zoiets kan hebben gedragen, terwijl de zestigplussers zeggen: 'Oh, dat had ik vroeger ook' of 'Ik heb foto's van mijn moeder die zoiets aanhad'. Vrijwilliger Nieteke Roeper: 'Je hoort dan meteen dat zo'n badpak vol water zat, het tot je knieƫn zakte en je moest oppassen dat je hem in de golven niet kwijt raakte.'

In de tentoonstelling zijn dames- en herenbadpakken te zien, er een authentieke strandstoel een tentje met andere strandattributen. De spullen zijn deels afkomstig van Texel en deels geleend van het Sterke Huis in Bergen. De vrijwilligers van het museum hebben er werk van gemaakt. Tevens filmbeelden uit vervlogen tijden, maar waarop ouderen wellicht nog mensen herkennen. De film bestaat uit opnames die tussen 1920 en 1940 op het strand bij De Koog zijn gemaakt Ook hangen er veel foto's, vooral uit de collectie van Harry Wuis en Maarten Stoepker. De vergeelde plaatjes tonen allerlei strandtaferelen, onder meer spelletjes die werden gedaan langs de waterlijn en reddingsoefeningen en -acties.

Op de oproep voor spullen, foto's en fotolijstjes in de lokale media is door veel Texelaars gereageerd. De samenstellers van de tentoonstelling hebben dankbaar gebruik gemaakt van alles wat is aangeboden.

Daarnaast biedt het museum een uitgebreid historisch overzicht van het reilen en zeilen van een Texelse huishouding in vroeger dagen. Te zien zijn ook de brieven die Aagje Luytsen schreef aan haar zeevarende echtgenoot.

De Oudheidkamer is maandag tot en met vrijdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur.