Het aantal inschrijvingen is hoog, meldt de organisatie van de Ronde om Texel. (Foto Ronde om Texel)
Het aantal inschrijvingen is hoog, meldt de organisatie van de Ronde om Texel. (Foto Ronde om Texel) Foto: Gerard Timmerman

Bestuur: Ronde blijft

'The Biggest Catrace'

De Ronde om Texel behoudt in 2013 hoogstwaarschijnlijk het predicaat 'The Biggest Catrace'. Dat leidt de organisatie af uit het grote aantal zeilers dat zich sinds de opening van de inschrijving twee weken geleden heeft aangemeld.

Kledingmerk Gaastra is voor de komende drie jaar ingelijfd als sponsor. 'Het bedrijf erkent de waarde van de Ronde, die ook in het buitenland hoog aangeschreven staat', aldus het bestuur. De overeenkomst betekent dat de vrijwilligers weer als vanouds over de welbekende truien kunnen beschikken.

Vrijdag deed het bestuur een persbericht de deur uit. 'De organisatie van Ronde om Texel doet er ook alles aan om de status van beste catamaran race voort te zetten door te focussen op kwaliteit en inhoud. Uit onderzoek onder de deelnemers in 2012 is gebleken dat deze 'back to basics' benadering door de deelnemers hoog gewaardeerd wordt. Deze focus is mede ingegeven door het wegvallen van een hoofdsponsor van de ronde voor 2013.' De nadruk ligt op kwaliteit, plezier en veiligheid van de zeilsport voor alle deelnemers. 'Dit zal ten koste gaan van sommige nevenactiviteiten die in voorgaande jaren meer gericht waren op de toeschouwers, sponsors en fans dan op de zeilers zelf. De Ronde is het koningsnummer van de Ronde om Texel Zeilweek waarin nog een aantal andere inspirerende races plaatsvinden, zoals het Texel Dutch Open, de Horstocht en de Tocht rond de Noord. In die laatste twee races komen de recreatieve zeilers meer aan hun trekken. Om de aangescherpte doelstellingen te realiseren is dit jaar de samenwerking met Kustzeilvereniging De Cocksdorp en Westerslag gezocht.'

Het Slalom windsurf evenement is geschrapt uit de Zeilweek. Maar de organisatie streeft er wel naar deze meer extreme en betaalbare strandzeilsport met het kitesurfen in de toekomst structureel toe te voegen aan de Zeilweek.

De Ronde heeft dit jaar geen hoofdsponsor maar de organisatie meldt met trots dat Gaastra vorige week Official Partner en Clothing Supplier is geworden. Gaastra werkt samen met kledingwinkel 'Mantje Texel lifestyle stores', die Gaastra op Texel vertegenwoordigt. Met de steun van Nederlands grootste merk in watersportkleding en partner Boskalis ziet de organisatie de Ronde om Texel Zeilweek de komende jaren met veel vertrouwen tegemoet.

Zwitserleven is vorig jaar weliswaar afgehaakt als hoofdsponsor, maar heeft na het beƫindigen van de samenwerking wel een bijdrage gereserveerd voor de Ronde van 2013. Daarnaast is de VVV Texel ook dit jaar weer 'een zeer gewaardeerde partner in de organisatie van de Ronde om Texel Zeilweek'.

Het bestuur van de stichting Ronde om Texel dat verantwoordelijk is voor de organisatie bestaat uit: Rene Daleman (penningmeester), Ina van Gils-Bremer (secretaris), Peter Braam (strand), Bert Dros (transport), Willem Hemelraad (veiligheid), Marie-Christine Pijnenburg (regatta office), Jeroen Romkema (wedstrijd). Het bestuur schrijft dat de positie van voorzitter vacant is na het afscheid van voorzitter Sidny van Zon, die de Ronde na vele jaren van trouwe dienst heeft verlaten. Het streven is om deze functie in 2013 op adequate manier in te vullen in voorbereiding op de 2014 editie.