Debuterend thriller-auteur Peter van Beek laat de boot een centrale rol spelen in zijn boek Drift. (Foto Gerard Timmerman)
Debuterend thriller-auteur Peter van Beek laat de boot een centrale rol spelen in zijn boek Drift. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Prominente rol veerboot in thriller

In een achtergebleven vrachtauto aan boord van veerboot Dokter Wagemaker vindt rechercheur Lone Telander het bevroren lichaam van een man. Hij blijkt vermoord. Zijn dood blijkt het begin van een reeks moorden.

Het is het verhaal in Drift, het eerste boek in een reeks van drie politietrillers waarin Texel en de veerboot een centrale rol spelen. Auteur Peter van Beek (1958) uit Veenendaal heeft een jaar aan zijn thrillerdebuut gewerkt en gaat daarin gruwelijkheden niet uit de weg. De moord is het werk van een psychopaat die meerdere slachtoffers maakt die op een verschrikkelijke manier aan hun eind komen. Het rechercheteam waarvan Telander deel uitmaakt loopt constant achter de feiten aan, de dader is hen steeds een stap voor. Het boek speelt deels op Texel, het begin en de ontknoping op veerboot.

Van Beek heeft zich laten inspireren door Scandinavische politiethrillers. Daarin zijn de hoofdpersonen geen klassieke helden, eerder contactgestoord en monomaan. 'Die personages fascineren me, omdat ze niet voldoen aan het stereotype beeld van een detective. Ze lijden aan het leven en zijn in wezen ook niet sympathiek, maar toch heeft de kijker compassie met hen. Mijn personages hebben ook moeilijkheden. Rechercheur Simon Kraus is pas gescheiden en wil graag meer contact met zijn zoons. Mihra Mahinovic was als kind getuige van de dood van haar vader en is daarna met haar moeder uit Sarajevo gevlucht.' Vrolijk is het boek dus niet. 'Maar vreugde past niet bij het genre.' Liefhebbers van het genre lezen het boek waarschijnlijk in één keer uit.

Hoofdpersonage Lone Telander boeit de schrijver het meest. 'Ze is geen klassieke heldin, wel een bekwaam rechercheur die een last uit het verleden met zich meedraagt. Daardoor heeft zij een gebrekkige identiteit ontwikkeld, haar persoonlijkheid mist een stevig psychologisch fundament. De complexiteit van haar karakter is aantrekkelijk.'

De titel Drift heeft meerdere betekenissen. Van Beek: 'De moordenaar handelt uit wraak. Zijn drift is ongekend wreed. Daarnaast is er sprake van begeerte tussen de rechercheurs en ten slotte – maar misschien ga ik nu te ver - wil ik laten zien dat mensen vaak op drift zijn.'

Er spreekt geen boodschap uit zijn boek.Het is slechts gruwelijk amusement en zegt ook helemaal niets over mezelf. Soms denken lezers dat, maar die aanname is gebaseerd op misverstand of een ongeschoolde visie over het wezen van fictie. Sterker nog: ik vind het stupide om te denken dat de schrijver samenvalt met zijn personages.' Naast gruwelijkheden bevat het boek weinig verhullende seksscènes.

Texel kent Van Beek, in het dagelijks leven docent Nederlands en journalistiek en schrijver van meerdere jeugdboeken, van vakanties. Het eiland ziet hij als een fraai decor, de veerboot heeft volgens hem ook iets symbolisch. 'Een overgang, zoals van leven naar dood.' Voor het schrijven ging hij onder meer te rade bij TESO. 'Ik wist bijvoorbeeld niet dat camerabeelden niet bewaard mogen worden.' Hoe grondig ook, helemaal waterdicht was zijn research niet, of de vossenvreterij aan een lijk in de Slufter moet elders zijn aangericht.

Inmiddels werkt Van Beek aan zijn tweede boek, opnieuw met Lone Telander als hoofdpersonage. 'Zij heeft een complexe persoonlijkheid en daarom is zij boeiend voor meerdere boeken. Ze gaat in het tweede boek in therapie, omdat zij de gebeurtenissen uit haar jeugd en de schokkende moordzaak waarover Drift gaat, niet goed kan verwerken.' In zijn derde boek zal de veerboot hoogstwaarschijnlijk ook een rol spelen en mogelijk het doel worden van een terroristische aanslag.

Drift ligt vanaf 16 april in de boekhandels en kost €14,95 (ebook €4,9).

Lezersvraag

Lezersvraag: wat doet de dader aan boord van de Dokter Wagemaker met zijn rugzak? De oplossing kan worden gestuurd naar redactie@texelsecourant.nl. Onder de goede inzenders verloot uitgever De Crime Compagnie vijf boeken.