Provincie wordt soepeler over boren in aardkundig monument

De provincie Noord-Holland gaat zich soepeler opstellen ten opzichte van het begrip aardkundig monument.

Tot nu toe is het verboden om in een aardkundig monument te boren voor de aanleg van warmtepompsystemen. Gedeputeerde Staten zijn echter bereid om het verbod om te boren om te zetten in een ontheffing. Dat betekent dat het niet meer per definitie is verboden. De helft van Texel kent sinds een aantal jaar de status 'aardkundig monument' en daar valt het grootste deel van de bebouwde omgeving onder.

Het onderwerp is laatst in de Statencommissie Ruimte en Milieu aan de orde geweest en de Statenleden konden zich daar vinden in een ontheffing in plaats van een verbod. De verandering moet nog worden bekrachtigd in de Provinciale Milieu Visie en die wordt in april in een vergadering van Provinciale Staten behandeld.

Het probleem met het aardkundig monument en de warmtepompsystemen was het meest zichtbaar bij 't Zouteland in Den Hoorn, maar er waren meer plekken op het eiland waar problemen dreigden. Wethouder Eric Hercules (duurzaamheid) en directeur Jan van Andel van Woontij (betrokken bij 't Zouteland) kaartten dat aan bij de provincie.

Het bijzondere aan de situatie was dat de provincie aan de ene kant opkwam voor de bescherming van de bodem, maar daarmee tegelijkertijd het eigen streven voor meer duurzame energievoorzieningen in de weg zat. Die situatie werd erkend door Gedeputeerde Staten waarna het vorig jaar al tot een uitzondering voor 't Zouteland kwam. Onder aanvoering van Statenleden Nel Eelman (CDA) en Ingrid Zaal (D66) is nu een volgende stap genomen om in het algemeen ontheffingen voor de aanleg van warmtepompsystemen mogelijk te maken. De twee zegden halverwege 2012 toe dat zij zich zouden inspannen voor meer maatwerk om warmtepompsystemen mogelijk te maken.