Meierblis Den Burg

niet meer mogelijk?

Is de meierblis van Den Burg verleden tijd? Daar ziet het naar uit nu de gemeente heeft besloten geen blis meer toe te staan aan de Haffelderweg, naar aanleiding van klachten uit de buurt. Samen met de dorpscommissie wordt gezocht naar een andere plek, maar tot dusver vergeefs. Hetzelfde geldt voor de meierblis bij Utopia in polder Het Noorden. Ook hier is de blis voortaan verboden.

De klachten van mensen en bedrijven in de omgeving van genoemde locaties hebben betrekking op rook- en stankoverlast maar ook op het zwerfvuil dat tijdens de opbouw van de brandstapel in de omgeving terecht komt en op vernielingen die tijdens en voorafgaand aan de blis worden aangericht. Vooral wat betreft de meierblis van Den Burg hoopt de gemeente op een grondeigenaar die het traditionele vreugdevuur wil toelaten. Wethouder Eric Hercules: 'Het gaat hier om een waardevolle traditie die echt bij Texel hoort. Het zou erg jammer zijn als uitgerekend bij de hoofdplaats van het eiland geen meierblis meer zou branden.'

Wie een geschikte locatie in de buurt van Den Burg weet of aanbiedt wordt verzocht via telefoon 140222 contact op te nemen met de gemeente. Hij of zij kan erop rekenen dat de resten na afloop door de gemeente worden opgeruimd.

Met de opbouw van zowel gemeentelijke als particuliere meierblissen mag op zaterdag 6 april worden begonnen. Men dient zich te houden aan de voorschriften. De blissen moeten buiten de bebouwde kom staan op ruime afstand van gebouwen, sloten en beplanting. Omwonenden, verkeer en dieren mogen geen last ondervinden van rook en vuurresten. Bij meer dan windkracht 5 mag de blis niet worden aangestoken. Alleen 'schone' brandstof is toegestaan, zoals ongeverfd afvalhout, takken en slootruigte. Meubels, bedrijfsafval en stobben horen op de meierblis niet thuis. Hierop zal streng worden gecontroleerd. Als er iets niet deugt, mag de meierblis niet branden en kan proces verbaal worden opgemaakt. De resten van de blis moeten binnen drie weken zijn opgeruimd.

Particulieren die vorig jaar ook al toestemming hadden voor een meierblis kunnen volstaan door een melding te doen per email (gemeente@texel.nl) waarna ze de voorschriften krijgen toegemaild. Nieuwe aanvragers kunnen het meldingsformulier afhalen in het raadhuis of downloaden van de site www.texel.nl.

Afgezien van Den Burg en Utopia blijven de locaties van de andere algemene meierblissen op Texel ongewijzigd. De Koog: het terrein tegenover het Kustpark aan de Bosrandweg. Hier mag pas op 13 april met de opbouw worden begonnen, uitsluitend tussen 9.00 en 18.00 uur. Oudeschild: op de gemarkeerde plaats aan de Redoute. Oosterend: hoek Nieuweschild-Fanneweg. Den Hoorn: op gemarkeerde plaats aan de Stolpweg. De Cocksdorp: opslagterrein van het Hoogheemraadschap aan de Stengweg. De Waal: op gemarkeerde plaats naast Spangerweg 10. 't Horntje: op het terrein van Rijkswaterstaat achter de fietsenverhuur.