Achter de schermen

Veiligheidsvideo

Met lichte verbazing sta ik aan de balie van het hoofdkantoor van de Rabobank in Den Helder. Of ik mijn naam wil noteren, het kenteken van mijn auto wil achterlaten en of ik naar de instructievideo wil kijken. Dat laatste is eigenlijk geen vraag, maar een verplichting. En ik moet een badge dragen, zodat ik als bezoeker herkenbaar ben.

Ik ben op bezoek voor een interview met de nieuwe directeur, maar zomaar het gebouw betreden is kennelijk verleden tijd. Mijn verbazing slaat om in een mengelmoes van argwaan en vrolijkheid als ik in de wachtkamer de instructievideo bekijk. Het is een alleraardigste video, maar met een boodschap die je toch niet snel bij een bank zou verwachten. Zo moet je per definitie de leuning vasthouden als je op de trap loopt en incidenten dan wel bijna-incidenten moeten per definitie bij de leiding worden gemeld.

Nu weet ik van mezelf dat ik niet de handigste ben, maar zo erg is het nou ook weer niet. Ook zonder de leuning vast te houden, wandel ik schadevrij over trappen en mensen die ik interview hoeven evenmin te vrezen voor 'incidenten of bijna-incidenten' als ik in de buurt ben...

Mijn gevoel zegt dat er ergens iets niet klopt, zeker omdat de naam van de Rabobank helemaal niet in het filmpje voorkomt. En verplicht de leuning van de trap vasthouden, kan echt geen eis van een bank zijn. De juffrouw achter de balie voelt gelukkig eveneens nattigheid. Voor wie kom ik eigenlijk, vraagt ze na vijf minuten nog eens vriendelijk. Ik herhaal voor wie ik aanwezig ben en voeg er voor de zekerheid maar aan toe dat het om de Rabobank gaat. Daar komt de aap uit de mouw; dát had ik er wel even bij moeten vertellen.

Er blijken in het pand meer hondjes te zijn die Fikkie heten. De vrouw achter de balie had begrepen dat ik kwam voor iemand van een ander bedrijf dat in hetzelfde pand blijkt te zitten. Een bedrijf in de offshore en daar zijn de veiligheidregels nu eenmaal streng. De juffrouw achter de balie deed keurig wat ze moest doen, ik knikte overal netjes 'ja' op en dan zit je dus zomaar opeens nietsvermoedend naar veiligheidsvideo's uit de offshore te kijken...

De wereld kan echter snel veranderen. Als gast van de Rabobank mag ik de badge weer inleveren en ben ik vrij om de trap op en af te lopen. Al ga ik op mijn handen naar boven en beneden. Nu wil het geval dat ik uiteindelijk helemaal geen trap zie, maar met de lift ga. Zouden ze het dan toch niet vertrouwen? Nee hoor, de directeur zit op de vierde verdieping, dus de lift is wat praktischer dan de trap. Kwestie van even meedenken. Kijk, zo ken ik ze weer bij de Rabobank.

Jeroen van Hattum