Hielke van Breukelen speelde Bach tijdens het Solistenfestival van Artex. (Foto Jan Bot)
Hielke van Breukelen speelde Bach tijdens het Solistenfestival van Artex. (Foto Jan Bot)

Jelmer Bot wint in Klif

Jelmer Bot heeft vrijdag in Klif 12 het Solistenfestival van Artex gewonnen. 'Het is een genot om naar zijn gitaarspel te luisteren', was de jury het unaniem eens. De tweede prijs ging naar Hielke van Breukelen.

In de finale namen tien deelnemers het tegen elkaar op, die tijdens de voorrondes waren geselcteerd. De avond werd koket aan elkaar gepraat door harpdocent Colet Nierop, die en passant het podium inrichtte voor de volgende deelnemer. Halverwege de avond ging het publiek door de bittere kou te voet naar het orgelatelier aan de Witteweg om te luisteren naar Hielke van Breukelen die zeer kundig werken van Bach vertolkte. Jong en oud zat stl te luisteren, een van de jonge gasten riep: 'Vet mam, mag ik ook op kerkorgelles?' Terug in Klif 12, waar achter gesloten deuren het juryberaad plaatsvond, werd het publiek getrakteerd op een dansperformance van Ivy Bakker op eigen choreografie.

De finale werd goed bezocht. 'Het blijft ontroeren om te zien dat jongeren in groten getale komen luisteren naar de muzikale prestaties van hun vrienden en vriendinnen. Soms was het muisstil en ieder optreden werd beloond met een enthousiast applaus', zei juryvoorzitter Menno Smit na afloop. De jury stond voor een lastige taak om zeer uiteenlopende optredens te beoordelen, al was over het niveau van winnaar Jelmer Bot geen enkele twijfel. Bot speelde onder meer 'Lagrima' van Francisco Tarrega en 'Un dia de Noviembre' van Leo Brouwer. 'Zelfs in de droge akoestiek van Klif 12 komt zijn subtiele spel goed uit de verf', meende de jury. De tweede prijs ging naar Hielke van Breukelen, die een preludium en fuga van J.S. Bach speelde. Martine de Ruijter, die zowel 'Samson' van Regina Spektor als het zelfgeschreven 'Broken love' vertolkte, verdiende de derde prijs. 'Martine hoort echt op het podium thuis', oordeelde de jury. 'Ze heeft een stem met een rauw randje en kan prachtige haar stem laten glijden van lage naar hoge klanken. Daarbij begeleidt ze zichzelf op de piano. Martine is een echte publiekslieveling.' De aanmoedigingsprijs werd gedeeld door Vera Duinker (piano) en Jonna van den Wijngaard (zang).

De jury bestond uit Menno Smit,. docent gitaar en coördinator popschool, Mathieu Vulto, muziekdocent, dirigent van het Popkoor en van het Kinderen voor kinderenkoor, en pianodocent Karin van Buijtene. Zij letten bij hun beoordeling niet alleen op de kwaliteit van de uitvoering, maar hadden daarbij ook rekening te houden met het aantal lesjaren en de leeftijd van de deelnemers., Zo speelt de achttienjarige winnaar al sinds zijn tiende klassiek gitaar, maar heeft de zeventienjarige Vera Duinker, die in aanmerking kwam voor de aanmoedigingsprijs, pas anderhalf jaar les. Desondanks speelde ze werken die normaal door zesdejaars leerlingen worden gespeeld. Ze heeft een prachtige aanslag en beweegt sierlijk mee op haar eigen klanken', meldt het juryrapport.

Foto's en filmpjes van het festival - ook van de voorrondes - zijn te vinden op de website van Artex. Volgend jaar wordt een Ensemblefestival gehouden.