Joris Putman en André Bolhuis, ambassadeur en voorzitter van NOC*NSF. (Foto Gerard Timmerman)
Joris Putman en André Bolhuis, ambassadeur en voorzitter van NOC*NSF. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

'Zoveel mogelijk mensen sporten'

'Je hoeft geen gouden plak te winnen om op Olympisch niveau te sporten. Want als je veel en actief aan het sporten bent, zonder einddoelstelling, ben je net zo goed op Olympisch niveau aan het sporten.'

Dat zei André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, maandag bij zijn bezoek aan Texel. Veel Texelaars zijn al behoorlijk sportief, maar de finale van de Nationale Sportweek op Texel ziet hij bij uitstek als een manier om ook toeristen aan het sporten te krijgen. 'Het eiland heeft zóveel te bieden.' Hij kent Texel goed. Als student in Utrecht werd hij in 1966 naar Texel gestuurd om als badmeester aan de slag te gaan. 'Het studentencorps was tamelijk hiërarchisch. Ik begon als parkeerwacht bij camping Kogerstrand. Pas toen er een tweede en een derde parkeerwacht bij kwamen, mocht ik naar het strand. 'Eerst naar paal 9, toen paal 28, 15 en 17. Het doel was paal 19. Daar stond café de Buteriggel, toen een populaire bar. Daar heb ik vaak gezeten. Maar vooral op het strand. We waren de eerste badmeesters op Texel, het was pionieren. Geld was er amper. Aanvankelijk hadden we geen boten, ik weet nog dat we die kregen. We sliepen in een boerderij. Aan de ene kant stonden de kippen en aan de andere kant de varkens. Wij sliepen er tussen in.' Op het strand was het opletten geblazen. 'Zoektgeraakte kinderen brachten we terug naar hun ouders en we redden mensen op luchtbedden die te ver van de kust waren afgedreven. Ik heb genoten van mijn tijd hier op het eiland. Niet alleen biedt Texel een veelzijdigheid aan cultuur en natuur, ook op sportgebied kun je alle kanten op. Eenmaal deed ik mee aan de Ronde om Texel. Een indrukwekkend sportevenement. Ik vind Texel nog altijd heel mooi en hopelijk zal dat nog lang zo blijven. Maar als ik naar De Koog kijk, zo toeristisch, dan is het wel wat doorgeslagen.'

'Uiteindelijk ben ik gestopt als badmeester. Het was niet meer te combineren met mijn hockeycarrière.' Bij HC Kampong werd hij diverse keren Nederlands kampioen. Bolhuis speelde ook in het nationale team en deed mee op diverse EK's en WK's. In 1973 werd zijn team Wereldkampioen en in 1978 Europees Kampioen. In 1972 ging hij mee naar de Spelen in München (waar na de terroristische aanslag de sfeer beladen was) en in 1976 was hij aanvoerder op de Spelen in Montreal, waar hij de vlag droeg. Het CV van Bolhuis is lang. Zo was hij tweemaal chef de mission van de Olympische ploeg (1992 en 1996). Sinds 2011 is hij voorzitter van het bestuur van de sportkoepel NOC*NSF.

In die hoedanigheid was zijn bezoek aan Texel, onder andere in gezelschap van Joris Putman, ambassadeur van NOC*NSF en onder meer bekend van Goede Tijden Slechte Tijden en met een passie voor sport. Ook maakt hij tv-programma's gericht op duurzaamheid, innovatie en energie.

Samen met Bolhuis en wethouder Hennie Huisman schreef hij maandag aan de vloedlijn bij paal 17 zijn naam in het zand onder de tekst Sporteiland Texel.