Meer aandacht voor Wet Dwangsom

Het bestaan van de Wet Dwangsom komt meer onder de aandacht. Dat heeft de gemeenteraad woensdag besloten.

De raadsleden stemden in met een motie van PvdA, D66, Texel 2010 en VVD om de sinds 2009 bestaande wet meer bekendheid te geven. De wet houdt in dat de gemeente een dwangsom moet betalen wanneer er niet op tijd een besluit over een aanvraag is genomen. Dan gaat het om aanvragen op het gebied van vergunningen, uitkeringen, bezwaarschriften en verzoeken met betrekking tot de Wet Openbaarheid Bestuur. De Wet Dwangsom geldt niet als het gaat om vergunningen op grond van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht. Dan worden vergunningen over het algemeen van rechtswege verleend als het college te laat is met het nemen van een besluit. De Wet Dwangsom krijgt meer aandacht in ontvangstbevestigingen en hij krijgt een prominentere plek op de website van de gemeente.

Offerhaus

In het pand Weverstraat 17 van Bob Bakker in Den Burg is van vrijdag 29 maart tot en met woensdag 3 april een expositie te zien van cursisten van Atelier Offerhaus. Meer dan dertig cursisten hebben op basis van het thema 'Reflectie' op keramische tegels een zelfportret gemaakt. De tegels zijn bedrukt met linosnedes en etsen of direct in de klei getekend. Daarna werden de tegels geglazuurd en gebakken. Er zijn eveneens beelden in hout, steen, keramiek, etsen en linosnedes te zien. De expositie is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. De cursisten zijn drie maanden intensief aan het werk geweest bij het atelier aan de Gravenstraat in Den Burg.

Valpreventie

Het college moet meer werk maken van het onderwerp 'valpreventie'. Dat stelt Gerbrand Poster van Texel 2010 in een open brief. Volgens Poster zou de gemeente een 'coördinerende en stimulerende rol' moeten spelen om te voorkomen dat Texelaars vallen. Poster: 'Het is belangrijk dat de maatregelen voor valpreventie zich op alle oudere Texelaars richten en niet slechts op ouderen in zorginstellingen.' Poster stelt in zijn brief dat er nu op Texel nog geen expliciete aandacht voor valpreventie is. Hij verwijst naar Enschede waar de gemeente en een zorgverzekeraar een overeenkomst hebben getekend om samen wat te doen om vallen te voorkomen.