Leerlingen van de Thijsseschool laten horen wat ze bij het IMV-project hebben geleerd. (archieffoto)
Leerlingen van de Thijsseschool laten horen wat ze bij het IMV-project hebben geleerd. (archieffoto)

Muziekles op school

Alle Texelse basisschoolleerlingen krijgen met ingang van dit schooljaar muziekles van schoolmusicus Mathieu Vulto en lessen beeldende kunst van Texelse kunstenaars.

Dit is het gevolg van hernieuwde samenwerking tussen Artex en de schoolbesturen. Het project wordt betaald door rijk en provincie.

Muziekles hoorde ooit standaard tot het lespakket van elke basisschool. Maar mede door de voorschriften van de overheid op het gebied van taal- en rekenonderwijs, schiet muziek als schoolvak er tegenwoordig steeds vaker bij in,. En dat terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die jong met muziek bezig zijn, zich beter ontwikkelen. Ze leren onder ander beter luisteren, beter samenwerken en zich beter te concentreren. Maar ook op de docentenopleidingen is steeds minder aandacht voor muziek, zodat de meeste leerkrachten ook niet over de nodige vaardigheden beschikken om goed muziekonderwijs te geven. Op Texel werd daarom twaalf jaar geleden het IMV-project geïnitieerd, waarbij kinderen uit groep 5 les krijgen op een instrument. Met ingang van dit schooljaar is echter een aantal scholen gestopt met deze vorm van muziekles.

Het nieuwe plan voorziet in een muziekdocent, die nog voor de zomervakantie op alle scholen aan de gang gaat. Afhankelijk van de afspraken die met de school gemaakt worden, komt hij een keer in de twee weken les geven, ongeveer een half uur per (combinatie)groep. Ook zal hij de leerkrachten kunnen coachen bij het verzorgen van muziekonderwijs. De nieuwe docent komt in dienst van Artex, dat zich inmiddels van de medewerking heeft verzekerd van Mathieu Vulto, eerder muziekdocent op de OSG en gespecialiseerd in schoolmuziek. De gemeente Texel en Artex hebben bij rijk en provincie gelden weten te verwerven om dit project te realiseren.

Naast dit muziekproject maakt Corina Hordijk binnenkort een begin met het project Kunstenaars in de klas, een kunstzinnige opleiding, die aansluit bij de 'duurzame leerlijn' die vorig jaar werd geïntroduceerd. In het nieuwe project verwerken de leerlingen alles wat ze over natuur en energie leren in kunstwerken. Dit doen ze onder leiding van Texelse kunstenaars, waarbij ieder jaar een andere discipline wordt belicht. Dit jaar staat schilderen centraal, voor de komende jaren staan fotografie, objecten, illustraties en zelfs het maken van een film op het programma.

In de lessen wordt naar een expositie toegewerkt. Daar zal te zien zijn welke onderwerpen de leerlingen hebben behandeld en zullen jongere leerlingen aan de kunstwerken van oudere leerlingen kunnen zien welke onderwerpen nog aan bod zullen komen. Tevens voorziet het project in het maken van lesbrieven, het bijscholen van de docenten en het op de website www.waddenzeeschool.nl bewaren van de lesbrieven. Op die manier kunnen scholen later teruggrijpen op eerder behandelde stof.