Bestuurders van Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en de provincie zijn bijeen in Kaap Skil in Oudeschild. (Foto Jeroen van Hattum)
Bestuurders van Texel, Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en de provincie zijn bijeen in Kaap Skil in Oudeschild. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Abraham Lincoln

Reclame Noordkop voor werelderfgoed

Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel gaan gezamenlijk reclame maken voor de Waddenzee als werelderfgoed. Het is één van de projecten die het team 'De Kop Werkt' van de vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland en de provincie Noord-Holland onder zijn hoede heeft.

Het team kwam donderdagmiddag samen met bestuurders van de provincie en de vier gemeenten bijeen in Kaap Skil. Daar werd onder meer een website gelanceerd (www.dekopwerkt.nl) waarop te lezen is waar De Kop Werkt (dat bestaat uit een stuurgroep en een programmateam) zich mee bezighoudt. Het team streeft ernaar om wonen en werken in de Kop van Noord-Holland in de toekomst aantrekkelijk te houden. Dat moet krimp van de bevolking en verlies van werkgelegenheid voorkomen.

Een van de concrete projecten is gezamenlijk meer promotie maken voor de Waddenzee als werelderfgoed. Dat moet onder meer gebeuren door aan de overkant met borden te gaan werken (op alle plekken gelijk aan elkaar) om bezoekers van de Noordkop te wijzen op de aanwezigheid van het werelderfgoed. Bedoeling is dat de borden op belangrijke locaties komen te staan. De vrijetijdseconomie in de Noordkop een impuls geven, is de achterliggende gedachte van meer promotie voor het werelderfgoed.

Iets anders waar het team mee bezig is, is een koppeling van landschap aan zaken als toerisme, recreatie of energievoorziening. Een ander, inmiddels lopend project is dat de gemeenten in de Noordkop elk meebetalen aan Sail Den Helder eind juni. Vanuit de regio is vorig jaar ook gezamenlijk bij het rijk aangedrongen op de noodzaak van een noodaanlanding voor TESO in Den Helder. Die noodaanlanding wordt dit jaar gerealiseerd bij het vervangen van de versleten lange fuikwand in de Helderse veerhaven.

Bedoeling is dat vanuit De Kop Werkt tussen nu en 2016 tientallen projecten worden gelanceerd om 'de economische vitaliteit van de Kop van Noord-Holland te stimuleren', aldus de website. Het belangrijkste is het 'project investeringsstrategie'. De deelnemers daarvan zijn bezig om een gevulde kas te krijgen, zodat ideeën en plannen ook daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Deze projectgroep bekijkt bij welke fondsen kan worden aangeklopt en de mogelijkheid dat overheid en bedrijfsleven projecten betalen wordt genoemd.

Tijdens de bijeenkomst in Oudeschild werd nog eens duidelijk gemaakt dat bestuurders erop moeten letten op welke fronten ze elkaar tegemoet kunnen komen. Gedeputeerde Jaap Bond, die samen met gedeputeerde Tjeerd Talsma namens de provincie in de stuurgroep zit, vond het belangrijk dat cynisme ('het wordt toch nooit wat met het gebied') niet de overhand heeft, maar dat vooral gekeken wordt naar de kansen van het gebied. De Noordkop heeft volgens hem juist veel te bieden op het gebied van werkgelegenheid en om te wonen. Koen Schuiling, burgemeester van Den Helder, kaartte aan dat Texel en Den Helder elkaar in brede zin goed kunnen versterken op gebied van infrastructuur, opleiding, havens en de offshore. Namens Texel zitten Francine Giskes en Eric Hercules in de stuurgroep. Marjan Nicolay zit namens de gemeente in het programmateam dat zich toelegt op het realiseren van regionaal gemaakte afspraken.