Extreem laag water hield de Texelse boot geruime tijd uit de vaart. (Foto Sytske Dijksen)
Extreem laag water hield de Texelse boot geruime tijd uit de vaart. (Foto Sytske Dijksen) Foto: Sytske Dijksen

Texel geïsoleerd door

extreem laag water

'Het Krim Toernooi gaat niet door en nu vaart de boot ook al niet.' Dubbele pech voor drie voetbalmoeders uit Amsterdam die zaterdagmorgen naar het eiland waren gekomen om hun kinderen aan te moedigen tijdens het Texelse voetbaltoernooi.

De straffe oostenwind, kracht 8, bracht Texel het afgelopen weekend urenlang in een isolement. Extreem laag water zorgde er vrijdagavond voor dat de boot vanaf 20.00 uur niet meer kon varen. Tot 1.50 meter beneden NAP kan TESO varen, maar het water zakte op bepaalde tijden in het weekend tot -1.75 meter. Vrijdagavond was dat niet de verwachting, maar toen de boot er toch uit raakte, werd dit bekend gemaakt via Twitter en de website. Aanvankelijk was de melding dat de verbinding er naar verwachting tot 22.00 uur uit zou liggen, maar na verloop van tijd werd dit verschoven naar een later tijdstip.' Naar verwachting kan de eerstvolgende afvaart vanaf Texel plaatsvinden om ca. 23.20 en vanaf Den Helder om 23.45. Excuses voor het ongemak', meldde TESO later. Uiteindelijk werden alle passagiers 's nachts met een extra boottocht overgezet. Diezelfde avond meldde de bootdienst dat reizigers er zaterdagmorgen rekening mee moesten houden dat de veerdienst gestremd zou zijn tussen 8.30 en 11.30 uur. De boodschap die via de website, Twitter en via persberichten werd verspreid, bereikte niet iedereen tijdig. Met name reizigers die naar Texel wilden, waren niet op de hoogte. Zoals de dames uit Amsterdam, die er pas op de veerhaven, al dan niet via de lichtkrant, kennis van namen. Veel reizigers zochten beschutting in de wachtruimte en de cafetaria, waar TESO teleurgestelde reizigers compenseerde met gratis koffie, thee en broodjes. Dit gebaar viel in goede aarde. Een man vertelde: 'Mijn zus woont op Texel en belde mij een half uur geleden. Maar toen waren we al onderweg naar de boot.' In Den Helder stroomde het opstelterrein zaterdagmorgen snel vol en liep de wachttijd volgens TESO op tot een uur. Wie het geluk had over een voorrangskaart te beschikken en zich met zijn auto door de rijen heen bij het loket wist te manoeuvreren, kon met de eerste vaart mee naar het eiland. Rond 12.00 uur meldde TESO via Twitter: 'Boot wordt nu geladen, veel blijde gezichten.' Dat was op Texel, een half uur later vertrok de eerste boot naar Texel. Ook zondagmorgen zakte het water dusdanig, dat de boot tijdelijk uit de vaart ging. Zaterdag- en zondagavond konden de laatste afvaarten precies worden voltooid omdat het het water toen niet boven de kritische grens van -1.50 bleef. Pech komt nooit alleen, uitgerekend op dag dat veel reizigers zich via de website van TESO op de hoogte wilden stellen van de stremmingen en wachttijden, ging zondagmorgen de website van de bootdienst tijdelijk op zwart als gevolg van het enorme aantal bezoekers. Een paar jaar geleden deed iets soortgelijks zich voor. 'Toen hebben we de piekbelasting tien keer verhoogd', vertelt Marc Bakker van TESO. Het mankement werd in de loop van de middag hersteld. Dat lukte niet met de webcam van het opstelterrein van Den Helder, die op een cruciaal moment de geest had gegeven.

De extreem lage waterstand had niet alleen nadelen. Voor Wadlopers was het een buitenkansje. In Hotel Prins Hendrik meldden zich zaterdag twee gasten die van Vlieland via het Wad naar Texel waren gelopen. Twee andere gasten vertelden zondag dat ze dezelfde tocht in omgekeerde richting zouden afleggen.