Sinds donderdag zwemt in het bassin bij Ecomare een nieuwe bruinvis.
Sinds donderdag zwemt in het bassin bij Ecomare een nieuwe bruinvis. Foto:

Bruinvisruil tussen Ecomare en het Dolfinarium

Sinds een jaar zwemmen bij Ecomare twee bruinvissen van het Dolfinarium: Michael en José. José is nog jong, maar begint de vruchtbare leeftijd wel te naderen. Omdat Ecomare niet wil dat de bruinvissen zich gaan voortplanten, is José donderdag terugverhuisd naar het Dolfinarium. Voor haar in de plaats is het mannetje Berend naar Ecomare gekomen.

Bruinvis Berend is donderdagochtend met een speciale ambulance naar Texel gebracht. Bruinvissen kunnen niet droog liggen, dus is hij de hele reis van Harderwijk naar Texel nat gehouden. In de auto lag het dier in een hangmat in een vervoerskist, terwijl een dierverzorger hem nat hield met een spons. Bij Ecomare was alles inmiddels in gereedheid gebracht en kon Berend zo het bassin in. Michael vond de komst van een nieuw groepsgenootje reuze interessant: hij claimde hem meteen voor zichzelf. José kwam er iets later bij, maar de aandacht van Michael ging helemaal naar Berend. Bruinvissen zijn heel zachtaardige dieren; er werd dan ook niet gebeten of onaardig gedaan.

José is enige tijd na de aankomst van Berend uit het bassin gehaald. Zij is vervolgens met de bruinvisambulance naar Harderwijk gebracht. Berend en Michael kunnen nu in alle rust aan elkaar wennen. Alledrie de bruinvissen zijn ooit gestrand en opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Ze kunnen om verschillende redenen niet terug naar zee.