Sjaak en Marga Randsdorp dragen Texelse klederdracht van rond 1850.
Sjaak en Marga Randsdorp dragen Texelse klederdracht van rond 1850. Foto:

Texelse doet in klederdracht mee

aan Miss Zuiderzeeverkiezing

Marga Randsdorp uit Den Burg is een van de genomineerden voor de Miss Zuiderzeeverkiezing, die is uitgeschreven door het Zuiderzeemuseum.

De verkiezing is bedoeld om de seizoensopening van het buitenmuseum, op zaterdag 30 maart, een feestelijk tintje te geven. Voor de verkiezingen zijn dames en heren uitgenodigd, die klederdracht dragen van plaatsen en streken rond de voormalige Zuiderzee. Als actief lid van de Dansgroep Oude Dansen draagt Randsdorp vaal Texelse klederdracht zoals die rond 1850 gedragen werd. De drachten zijn te vinden op de website van het museum, www.zuiderzeemuseum.nl. Via de site kan ook en stem worden uitgebracht voor de miss-verkiezing. Dat kan tot uiterlijk vrijdag 29 maart.

De Dansgroep Oude Dansen is de komende maanden te zien op de verschillende folkloremarkten en is op zondag 23 juni gast in het museum, om tijdens de zogeheten 'kerkgang' te laten zien hoe mensen op het eiland vroeger ter kerke gingen. 'En tussendoor zullen we wel een dansje wagen.'

Collecte

Voor mensen die een steun in de rug kunnen gebruiken, zodat ze weer op eigen benen kunnen staan, wordt komende week de jaarlijkse collecte van ZOA gehouden.

ZOA, de hulporganisatie de Hulp, Hoop en Herstel als motto heeft, is dit jaar veertig jaar actief. Al die tijd is de opdracht niet veranderd en biedt de organisatie hulp aan slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten. Dit om gehoor te geven aan Gods oproep om de naaste in nood te helpen. Ook de opbrengst van de actie van basisschool De Fontein, waarbij kinderen met water op de rug lopen om te ervaren hoe het is in gebieden waar geen schoon drinkwater voorhanden is, is bestemd voor ZOA. De collecte wordt gehouden van 25 tot 30 maat. Mensen die en collectant mislopen, kunenn een gift overmaken via giro 550. ZOA garandeert dan van elke euro 91 cent ten goede komt aan projecten. In verband met het veertigjarig jubileum is een jubileumboek verschenen, dat te verkrijgen is via www.zoa.nl.

Oplichters actief

via Koopplein

Al meerdere malen is de afgelopen tijd gebleken dat op veilingsites als Marktplaats, maar ook op het lokale Kooppleinnl oplichters actief zijn.

Via de site wordt dure apparatuur aangeboden, zoals iPads, tablets en smartphones, voor een bedrag dat eigenlijk niet reƫel is. Als de koper te goeder trouw geld overmaakt, is hij het kwijt. Het gebodene wordt nooit geleverd. Het is daarombij dergelijk transacties altijd een mondelinge afspraak te maken of - nog beter - alleen zaken te kopen die afgehaald kunnen worden. De advertenties zijn nauwelijks van echt te onderscheiden, alleen staat er soms onder 'Deze advertentie is geplaatst via AdvertentiePlanet'. Dit is bij een lokale site als Koopplein bijzonder omslachtig, zoniet onmogelijk.