Jeugdgolfer Annabel Groothuis in actie. (Foto Iwan Groothuis)
Jeugdgolfer Annabel Groothuis in actie. (Foto Iwan Groothuis) Foto:

Jeugdcertificaat voor golfclub

Uit handen van Wim Scholte van de commissie Jeugd van de Nederlandse Golf Federatie en Ellen de Ruiter, clubdeveloper van de NGF, ontving de jeugdcommissie van de Golfclub De Texelse maandag het certificaat Committed to jeugd.

Het programma Committed to jeugd is in het leven geroepen om golf als sport te promoten en meer kinderen te stimuleren de golfsport te beoefenen. Dit wil de NGF bereiken door verenigingen te ondersteunen bij het opstellen van een jeugdbeleid en het uitvoeren van een jeugdprogramma met elementen als het goed voorbereiden van lessen, duidelijke doelen, trainingsmiddagen met jeugdcoaches, wedstrijden spelen en het creëren van groepsgevoel en plezier. Een belangrijk deel van de certificering is het werven en opleiden van jeugdcoaches.

De vertegenwoordigers van de NGF toonden zich enthousiast over de kwaliteit van het door De Texelse geleverde programma en waren onder de indruk van het tijdsbestek waarin de certificering heeft plaatsgevonden. Het eerste contact met Ellen de Ruiter dateerde uit november 2011, waarna de vereniging besloot in 2012 aan het programma deel te nemen.

De driedaagse opleiding van de jeugdcoaches ging in februari van start op een besneeuwde golfbaan bij een temperatuur van -12. In september konden elf jeugdcoaches met goed gevolg het examen afleggen. Zij worden ingezet tijdens het geven van trainingen met diverse spelmaterialen en het begeleiden van de jeugd in de baan en tijdens de wedstrijden.

De eerste fase van de certificering was de kennismaking met het project en het ondertekenen van een verklaring waarin de voorzitter van de golfclub, de voorzitter van de jeugdcommissie, de headpro en de vertegenwoordiger van de NGF de intentie uitspraken binnen twee jaar 'Committed to jeugd' te worden. De Texelse deed dit dus zelfs binnen één jaar.

Vervolgens werd in de samenwerkingsfase een programma opgezet door de jeugdcommissie, die daarin werd ondersteund door Ellen de Ruiter. Er moesten een jeugdbeleidsplan, een jeugdopleidingsplan en een jaarprogramma worden gemaakt, waarbij ook aandacht was voor de continuïteit (communicatieplan, draaiboeken van wedstrijden en activiteiten, documentenbeheer). De Texelse werd daarin bijgestaan door Egbert van Nieboer van de NGF, die onder andere heeft geholpen met het maken van een goed jaarprogramma, Ook begeleidde hij de opleiding van de jeugdcoaches.

Tot slot volgde de certificeringsfase waarin de jeugdcommissie alle documenten opstuurde naar de NGF die deze beoordeelde op kwaliteit, structuur en continuïteit. Het proces werd maandag afgesloten met een presentatie .

Het certificaat is niet eindeloos geldig, reden voor de NGF om de club ook na het uitreiken ervan te blijven ondersteunen. Ieder jaar vindt een evaluatie plaats en na drie jaar wordt bekeken of het certificaat verlengd wordt.