Financiële angel uit samenwerking gehaald

De politieke partijen hebben woensdagavond vooralsnog een belangrijke financiële angel uit de samenwerking tussen Texel en de andere Waddeneilanden gehaald.

Een eerder genomen raadsbesluit om de jaarlijkse bijdrage van Texel aan de samenwerking te halveren van €104.300,- naar €54.000,- is vooralsnog geen hard punt meer. Dat zijn de partijen woensdagavond tijdens de raadsvergadering overeengekomen. Ze willen eerst met de andere Waddeneilanden bespreken hoe de samenwerking vanaf 2014, wanneer de huidige samenwerking met VAST afloopt, het beste kan worden voortgezet. Daarna komt het kostenplaatje aan de orde. Daar moet dan in de begrotingsraad eind dit jaar alsnog een besluit worden genomen.

De politieke partijen geven daarmee gehoor aan een verzoek van burgemeester Jurrit Visser van Terschelling, voorzitter van het samenwerkingsverband VAST, om nog eens goed naar de halvering van de bijdrage aan VAST te kijken. Visser liet twee weken geleden tijdens een bezoek aan Texel weten dat de andere eilanden in de toekomst graag met Texel blijven samenwerken, maar dat het niet voor niets kan. De Texelse bijdrage wordt, net als de bijdragen van de andere eilanden, besteed aan het Waddenkantoor in Harlingen dat deels alleen voor de vier Friese eilanden werkt (VAST) en deels voor alle eilanden (dus inclusief Texel) wanneer zaken aan de orde zijn die iedereen aangaan.

Het Waddenkantoor bleef woensdagavond nagenoeg onbesproken. Coalitiepartijen PvdA, Texel 2010, VVD en D66 zeiden eerder dat ze daar in de toekomst vanaf willen, maar die materie werd nu maar even met rust gelaten. De nadruk werd gelegd op het uitstralen van eenheid door de vijf Waddeneilanden.

De veranderingen kwamen tot stand onder aanvoering van Texels Belang, van oudsher een voorstander van samenwerking met de andere Waddeneilanden. De partij kreeg het ook voor elkaar om over de toekomst te gaan overleggen met de Eilander Raad en het Eilander College. Eerder gingen gedachten op om afzonderlijk met de andere eilanden te overleggen over de toekomst, maar daar kon niet iedereen zich in vinden. Groeskamp benadrukte dat de Eilander Raad een betere gesprekspartner is. Daarin zitten raadsleden van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Texel heeft daar van 2005 tot 2010 ook in gezeten, maar dat veranderde nadat eind 2009 de huidige samenwerking met de andere eilanden werd beklonken.

Het uitdragen van de eenheid van de vijf Waddeneilanden werd ook door de andere partijen gesteund. Het toeval wilde dat diverse raadsleden woensdagmiddag in Den Helder waren geweest bij een bijeenkomst met minister Plasterk (over de plannen om Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samen te voegen) en tijdens die bijeenkomst noemde de minister van Binnenlandse Zaken de Waddeneilanden als de eenheid waarmee hij overlegt. Dat gaf voer aan de gedachte dat Texel niet teveel als solo-eenheid in het Waddengebied moet opereren. De politiek liet overigens eerder al weten met de andere eilanden te willen blijven optrekken.