Koksleerlingen maken amuses voor de wedstrijd. (Foto Jeroen van Hattum)
Koksleerlingen maken amuses voor de wedstrijd. (Foto Jeroen van Hattum)

Leerlingen buigen zich over amuses

Parelhoender, eendenborstfilet, zalmfilet, runderhaas, honing en mint. Met die ingrediƫnten moesten leerlingen van het ROC dinsdag aan de slag bij de jaarlijkse kookwedstrijd op de horecabeurs.

De tien deelnemers moesten er drie amuses mee maken; een zoete, een koude en een warme hartige. Voor elke voorafje kregen ze een uur de tijd om dit te bereiden.

Winnaars Joey Kuin en Jimmy Berends, afkomstig van de overkant, wisten wel raad met de producten uit de zogeheten Mystery Box. 'We zijn begonnen met een surf and turf ofwel land en zee', aldus Kuit. 'Dat was een sashimi van zalm met honingmosterdbotersaus en een tartaar van biefstuk.'

Voor de hartige amuse maakten de twee een combinatie van parelhoender met Skuumkoppe, eendenborstfilet en rund. De zoete amuse bestond uit banketbakkersroom met ondermeer aardbeien, saus en steranijs.'

De amuses werden beoordeeld door Sylvia Ruizendaal van het Horecavakpunt en Toine de Rooij van het koksgilde. Tijdens het klaarmaken werden de leerlingen beoordeeld door Ronald Kroon van restaurant De Kroontjes in De Koog en begeleid door Michel Arends van Rebecca in De Waal. De wedstrijd was georganiseerd door ROC Kop van Noord-Holland en het Horecavakpunt. Paul Lamdaal en Reno Knook zorgden voor de Texelse inbreng. Zij werden vijfde.

Geslaagd

Tom van Bommel (22) uit De Cocksdorp heeft zijn master behaald voor de studie Economic & Consumer Psychology aan de Universiteit Leiden. Van Bommel gaat in Leiden verder als mede-eigenaar van Studio ST&T, een communicatiebureau dat psychologie toepast in reclame, verkoop en marketingcommunicatie.